Hlavní obsah

Keltský horoskop: Znáte svoje znamení?

Foto: paultarasenko, Shutterstock.com

Foto: paultarasenko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Keltský stromový horoskop má na rozdíl od toho našeho třináct znamení – řídí se totiž lunárním kalendářem a pohyby Měsíce. Jste bříza, topol nebo dub? A co o vás stará keltská moudrost říká?

Článek

Keltové a zvláště jejich kněží, druidi, měli se stromy a keři velmi silné pouto, a proto podle nich určovali životní vzorec člověka. Jednotlivá stromová znamení byla určena na základě přírodních cyklů a lunárního roku a vznikl tak tento horoskop. Ve kterém znamení jste se narodili?

Bříza: 24. prosince – 20. ledna

Znamení břízy představuje ambice a motivaci v lidském životě. Ti, kdo se narodili v tomto období, se nikdy nespokojí s málem, vždycky touží po něčem víc. Období na přelomu prosince a ledna je zahalené temnotou a stromy v této době neustále napínají všechny síly směrem ke slunci. Lidé narození v této době jsou tolerantní, velmi houževnatí a přizpůsobiví. Vyrovnají se téměř s každou situací, vždycky zachovají chladnou hlavu a jsou rození vůdci, které je snadné respektovat.

Jeřáb: 21. ledna – 17. února

Jeřáb je stromem těch, kteří mají velmi bohatý vnitřní život a jsou považováni za největší filosofy a myslitele celého horoskopu. Ačkoli zůstávají pro své okolí možná trochu odtažitými podivíny, žijícími ve vlastním světě, v jejich nitru žhnou emoce, dobré nápady a probublává kreativita. Lidi kolem sebe ovlivňují pouhou přítomností – věci se vždycky promění tak, aby jim štěstí přálo. Ačkoli je druzí někdy nechápou, mají jeřáby přirozený respekt, z jejich osobnosti vyzařuje obrovská síla.

Jasan: 18. února – 17. března

Jasan jedinci, který se narodil pod jeho větvemi, přináší do vínku kreativitu a velmi volnomyšlenkářský přístup k životu. Jasan je strom s nespoutanou duší, nesnáší omezování a kontrolu, lidé narození v tomto období mají často umělecké sklony. Také bývají trochu sobci, alespoň v tom ohledu, že je jim naprosto jedno, co si o nich kdo myslí. Mají velké sebevědomí a nátlaku okolí se nikdy nepodvolují. Žijí si po svém a jejich velkou inspirací i bezpečným přístavem je příroda.

Foto: Sergey Nivens, Shutterstock.com

Jasan svým zrozencům dává schopnosti i svobodu volně tvořit Foto: Sergey Nivens, Shutterstock.com

Olše: 18. března – 14. dubna

Olše je strom, který ukazuje směr každému, kdo bloudí. A stejně tak ti, kteří se v jeho jméně narodili, dokážou vždycky určovat směr a prošlapávat nové cesty. Lidé je přirozeně následují, protože jsou inspirativní a mají v sobě přitažlivý zápal. Kdo se narodil ve znamení olše, nesnáší plýtvání, všechno musí dělat účinně a efektivně. Tito lidé mají velmi vysoké sebevědomí a nikdy o sobě nepochybují. Jsou velmi komunikativní a spřátelí se (nebo alespoň pobaví) téměř s každým.

Vrba: 15. dubna – 12. května

Vrby jsou pozorovatelé a posluchači a své srdce otevřou všem, kdo to potřebují, a také vidí všechno, co se kolem nich děje. Většinou se nijak výrazně neprojevují, ale jsou vždycky u vás, když je třeba, a je na ně spolehnutí. Tito lidé mají obrovskou intuici a empatii, dokážou se vcítit do druhých jako nikdo jiný a vždy jim nabídnou, co právě potřebují: řešení, objetí, čokoládu i papírový kapesník. Jsou neuvěřitelně trpěliví, a třebaže by vás to na první pohled nenapadlo, ohromně talentovaní a schopní.

Hloh: 13. května – 9. června

Lidé ve znamení hlohu nejsou takoví, jací se zdají být na první pohled – mají spoustu tajemství a vrstev, které neukážou každému: musíte si je zasloužit. Ačkoli na první pohled mohou působit impulzivně a uspěchaně, ve skutečnosti to jsou výborní posluchači s velmi citlivou duší, a proto skvěle poradí s každým problémem a neštěstím. Jsou od přírody zvědaví, osudy a vyprávění druhých je skutečně zajímají a chtějí se o lidech dozvědět co nejvíce. Mají také velmi zdravý smysl pro humor.

Foto: loreanto, Shutterstock.com

Lidé ve znamení hlohu jsou vynikající a citliví posluchači a je s nimi legraceFoto: loreanto, Shutterstock.com

Dub: 10. června – 7. července

Pro Kelty byl dub jedním z nejdůležitějších stromů, symbol stability a hlavně síly. Ti, kdo se narodili v tomto znamení, jsou nevyčerpatelní, nezlomní, mají velmi tvrdou hlavu, a když si ji postaví, nic s nimi nehne. Na druhou stranu máte jistotu, že budou vždycky stát při vás, ať už se proviníte sebevíc. Mají velmi vyvinutý smysl pro spravedlnost a vždycky se postaví za slabší, kteří potřebují pomoc. Ačkoliv tomu jejich vzezření moc nenapovídá, v jádru jsou to velmi jemné a laskavé bytosti se zlatým srdcem.

Cesmína: 8. července – 4. srpna

Cesmína je pro Kelty královský strom, který v určitých ohledech představuje protiklad k dubu. Lidé narození ve znamení cesmíny jsou velmi pružní a přizpůsobiví, nedělá jim dobře dlouhodobá stagnace na jednom místě. Jsou to neklidné a zvídavé duše, které neustále vyhledávají nové a nové výzvy – i proto, že je žene jejich soutěživost. Jsou si sami sebou velmi jistí a často se kvůli tomu chovají až bezohledně. Rychle se rozhodují a vždycky dosáhnou všeho, co si slíbí.

Líska: 5. srpna – 1. září

Lísky tak trochu odpovídají znamení Panny, jsou velmi organizované a přesné, milují plány a svůj čas využijí do poslední vteřinky. Navíc jsou nesmírně intelektuální, zajímají se o mnoho témat a často se vydávají za akademickou kariérou. Chtějí všechno vědět a potřebují být stále v obraze. Mají také smysl pro detail, ať už jde o estetické cítění, nebo všímavost, s jakou zaznamenají i ty nejmenší změny. Mají rádi pravidla, ale občas je radši vytvářejí, než aby se jich sami zcela drželi.

Foto: pskamn, Shutterstock.com

Lidé narození ve stínu lísky jsou vysoce organizovaní a milují plánováníFoto: pskamn, Shutterstock.com

Vinná réva: 2. září – 29. září

Lidé narození ve stínu vinné révy jsou od přírody diplomati, umějí uklidnit většinu situací a vyjednat smír mezi rozhádanými stranami. Sami totiž nemají rádi konflikty, navíc jsou vnitřně rozpolceni a jejich nálady a přesvědčení se rychle mění, takže se snadno vcítí do obou stran. Mají rádi hezké věci, rádi si dělají radost, nakupují a pohybují se v luxusních restauracích v dobré společnosti. Užívají si smyslová potěšení, ať už jde o dobré jídlo, hezké oblečení, nebo komplikované masáže.

Břečťan: 30. září – 27. října

Jedinci narození ve znamení břečťanu přišli na svět v době, kdy příroda začíná pomalu usínat a slunci ubývá sil, což znamená, že jejich život není jednoduchý a musejí často překonávat překážky. Jsou na to naštěstí vybaveni optimistickou povahou, značnou dávkou štěstí a laskavým přístupem k světu i lidem. Jsou to tiší jedinci, kteří si málokdy stěžují a spoustu toho se zatnutými zuby vydrží. Navíc jsou hluboce nápomocní a nikdy by nenechali přítele ve štychu, každému nabídnou pomocnou ruku.

Rákos: 28. října – 24. listopadu

Znamení rákosu se hodně týká informací ze všech možných úhlů. Jedná se o jedince, kteří skrývají mnoho tajemství, příliš o sobě nemluví a jen tak někoho si nepustí pod kůži. Jsou to komplikované osobnosti, které je těžké odhadnout. Na druhou stranu je samotné zajímá všechno, jsou velmi inteligentní a bystří a sbírání informací je pro ně vlastně koníčkem. Občas mají tendence s lidmi manipulovat, k čemuž využívají právě to, jak dobře je znají. Milují příběhy a vyprávění všeho druhu.

Bez: 25. listopadu – 23. prosince

Bez miluje svobodu a nic ho nedokáže zastavit při jeho honbě za dobrodružstvím. Zvláště v první polovině života se může chovat pěkně divoce, vyhledávat nebezpečí a zbytečně riskovat. Pod touto dobrodružnou slupkou se ale skrývá velmi přemýšlivé a moudré jádro, které získává navrch s postupujícím věkem. Krédem všech bezů je upřímnost. Nesnášejí přetvářku a lži a vždycky říkají, co si myslí, i kdyby je to mělo přivést do problémů. A tahle vlastnost jim zůstává, i když u nich převáží moudrost.

Jaký strom je ten váš?

Reklama

Související témata:

Načítám