Hlavní obsah

Dětský cestovní horoskop: Malé Lvy zabavíte zpěvem, Býky svačinou

Foto: Aleksei Potov, Shutterstock.com

Foto: Aleksei Potov, Shutterstock.com

Reklama

Srpen je časem dovolených a není nepravděpodobné, že na dlouhou cestu vyrážíte i s menšími dětmi. Znamení horoskopu, ve kterém se narodily, vám napoví, na co se připravit a jak jim dlouhé chvíle zpříjemnit.

Článek

Každé znamení zvěrokruhu dává svému zrozenci do vínku jiné vlastnosti, a tak každý na různé podněty reaguje jinak. Proto i děti, které se narodily ve znamení Panny, budou reagovat na dlouhé cesty směrem k moři či do hor odlišně než ty, které jsou ve znamení Střelce. Na co se připravit?

Dítě Beran (21. 3.–20. 4.)

Pro děti narozené ve znamení Berana představuje dlouhá cesta, kdy se nemohou proběhnout a musejí spořádaně vytrvat na svém místě, takové malé peklo. Tihle nezbedové nikde dlouho neposedí, a proto se dá čekat, že budou rozmrzelí, protivní a zlobiví. Snažte se je před odjezdem co nejvíc unavit, aby to nejhorší prospali. A kromě toho si na cestu připravte zásobu her a soutěží – a nechte potomka vyhrávat. Jestli si Berani něco užívají, pak je to vítězství – pak vás třeba neuzlobí k smrti.

Dítě Býk (21. 4.–21. 5.)

U malého Býka se nemusíte bát, že by dlouhou cestu nevydržel – tyhle děti jsou klidné a přemýšlivé, sedět a dívat se okolo jim vůbec nevadí. Mají ale obavy z neznámého, takže cestování někam daleko, kde nikdy nebyly, je může stresovat – i když jedete třeba jen k Mácháči. Promluvte si s nimi o tom, co je čeká, ukažte jim fotky, ať se můžou na cílovou destinaci připravit a netrpí zbytečnou úzkostí. A nezapomeňte na svačinky – jak malí Býci vyhladoví, není s nimi k vydržení.

Foto: Sokolova Maryna, Shutterstock.com

Svačinku mějte vždycky po ruce – malý Býk ji bude zaručeně potřebovatFoto: Sokolova Maryna, Shutterstock.com

Dítě Blíženci (22. 5.–21. 6.)

Připravte se na to, že cestování s malým Blížencem bude pěkně náročné. On se totiž sice zabaví, ale rozhodně nebude sedět tam, kde ho necháte. Zvědaví Blíženci zkrátka všechno zkoumají a zvědavě pozorují, v autobuse či letadle se snadno seznámí se všemi spolucestujícími a v autě vám brzy polezou i po hlavě – chtějí prostě všechno vidět. Jestli netrpí cestovní nevolností, vybavte je knihami, které jim nějakou dobu vydrží – jsou to taková kapesní dobrodružství a Blíženci se do nich rádi ponoří.

Dítě Rak (22. 6.–22. 7.)

Vezete na dovolenou dětí vícero a jedním z nich je i malý Rak? Pak máte vyhráno. Tyhle děti jsou nejlepší opatrovníci, kteří dokážou zabavit a obstarat dokonce i svého staršího sourozence, je-li to třeba. Dejte jim něco na starost a oni budou svůj úkol svědomitě vykonávat a zabaví se tím na celou cestu. Důležité je jim nelhat – když jste tedy sotva vyjeli, netvrďte jim, že „tam už brzo budete“. Raci si i ty nejmenší a nejnevinnější lži dlouho pamatují a velmi špatně je snášejí.

Dítě Lev (23. 7.–22. 8.)

Cestování s dítětem Lvem bude vyžadovat velmi pozorné a chápající publikum. Když je totiž malý Lev na nějakou delší dobu uzavřen v jednom prostoru s dalšími lidmi, automaticky si chce nárokovat jejich plnou pozornost – a že zrovna řídí, to ho vůbec nebere. Připravte se, že budete zpívat, tleskat, recitovat básničky i fotit, co váš potomek právě provádí. Lev si sice veškeré aktivity vymyslí sám, ale bude od vás vyžadovat plnou podporu a asistenci – a běda, když vynecháte jediný refrén písničky, kterou zpíváte už potřetí!

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Cestování s dětmi bývá náročné a brát ohledy na jejich náturu se vám vyplatíFoto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Dítě Panna (23. 8.–22. 9.)

Malé Panny hodně baví sledovat, kam to vlastně jedou, kudy, jestli se držíte připraveného časového harmonogramu a kde jste nabrali zpoždění. Překvapí vás, jak dobře jsou o cestě informované a kolik si toho i samy zjistily. Pořídit jim můžete cestovní deníček, do kterého si už ve vzduchu či na dálnici budou zaznamenávat všechna projetá místa nebo drobné zážitky z letiště či čerpací stanice. Nechte je třeba pomáhat s navigací nebo počítat, jak rychle budete při stávající rychlosti v cíli – zkrátka je přizvěte k organizaci celého výletu.

Dítě Váhy (23. 9.–23. 10.)

Váhy patří mezi těch několik málo jedinců, kteří se dokážou plně zaměstnat a zabavit výhledem z okénka. Mají oko na krásné scenerie a výjevy a rádi si je ukládají do paměti. Vydrží celé hodiny bedlivě sledovat ubíhající krajinu a všímat si každé maličkosti – to, co vidí, ale s vámi rozhodně budou chtít sdílet, žádné klidné chvíle odpočinku tedy nečekejte. Starším dětem dejte do ruky foťák, uvidíte, že vás svými postřehy příjemně překvapí. Těm mladším postačí pastelky a pokyn, ať nakreslí, co pěkného viděly.

Dítě Štír (24. 10.–22. 11.)

Cestování se Štíry je vždycky dobrodružné, nikdy totiž nevíte, čeho se od nich nadít. Může se stát, že budou i dlouhé hodiny tiše sedět a tvářit se jako ta nejhodnější bytost pod sluncem a vzápětí předvedou největší záchvat vzteku století. Zkuste si s nimi rozumně promluvit, vysvětlit jim, co od tak velkých dětí, jako ony jsou, čekáte a jak se mají chovat. A protože jsou Štíři rození obchodníci, zkuste jim za klidné chování a trpělivost slíbit nějakou odměnu. Cestou je pak zabavte něčím kreativním, zábavné písničky jsou vždycky dobrá volba.

Dítě Střelec (23. 11.–21. 12.)

Připravte se, že během cestování vám malí Střelci nejspíš vymluví díru do hlavy. Možná jste si všimli, že je vaše dítko ukecané, ale nikdy se to neprojeví tolik jako při několikahodinové cestě dopravním prostředkem. Kromě toho s nimi šijí všichni čerti a po delší době na jednom místě mají nepřekonatelné nutkání tropit lumpárny a kanadské žertíky – jen aby viděli, jak to dopadne. Jestli k sobě bude mít váš Střelec parťáka, přežijete cestu lépe – i když na hlavu jako balon se připravte tak jako tak.

Foto: MNStudio, Shutterstock.com

Děti Kozorozi se dokážou zabavit samy a celou cestu si nikoho nebudou všímatFoto: MNStudio, Shutterstock.com

Dítě Kozoroh (22. 12.–20. 1.)

Cestování s dětmi Kozorohy je úplná pohoda – nic po vás totiž nechtějí. Kozorozi jsou velcí introverti, a pokud cestují hromadnými prostředky, jako je autobus nebo letadlo, lidi kolem je zaměstnají na celou cestu – budou se je totiž snažit soustavně vědomě ignorovat. Jedete-li autem, budou tyhle děti vůbec nejšťastnější, když si jich nebudete všímat a necháte je brouzdat se vlastními imaginárními světy nebo prostě jen pozorovat všechen ten světový cvrkot zpovzdálí. Jen jim s sebou přibalte knížku, to určitě ocení.

Dítě Vodnář (21. 1.–20. 2.)

Pro Vodnáře jsou dlouhé cesty mučením, zvlášť když se mu řekne, ať sedí a nemluví. Jakékoli omezení svobody totiž bere jako osobní křivdu a okamžitě si postaví hlavu a dělá o to větší nepořádek. Zkuste na to jít jinak – tak, aby malý Vodnář ani nepřišel na to, že něco nesmí. Připravte si kreativní úkoly, malování, hudbu, vyprávějte si příběhy nebo si dávejte hádanky. Zapojte Vodnářovu obrovskou fantazii, díky které zapomene na veškeré nepohodlí, a cestu tak ve zdraví zvládnete.

Dítě Ryby (21. 2.–20. 3.)

S Rybami nebude cesta nijak náročná, jsou to hodné a poslušné děti, které vás budou poslouchat. Pokud se jim budete věnovat, povídat si s nimi a zkrátka potřebný čas strávíte společně, bude pro ně cestování dokonce příjemným zážitkem. Ryby navíc dobře spí, může se tedy stát, že vaše dítko usne na startu a probudí se až v cíli. A i jestli nemáte čas se mu věnovat, nebojte, jeho schopnost denního snění ho spolehlivě zabaví. Pro jistotu mějte po ruce nějaký film, u těch Ryby vydrží opravdu dlouho.

Chystáte se s dětmi někam cestovat?

Reklama

Načítám