Hlavní obsah
3,4
(69)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Kdo by nemiloval klasiku našich babiček – kynuté koláče s tvarohem a povidly? My jsme se do nich tentokrát pustili o fous zdravěji a klasickou pšeničnou mouku jsme nahradili špaldovou. Jsou vynikající!

40 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
16 koláčů
Těsto
  • 400 g hladké špaldové mouky
  • 130 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 55 g cukru krupice
  • 135 g másla
  • 3 ks žloutků
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
Tvarohová náplň
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 ks žloutků
  • 1 balíček vanilkového cukru
Povidlová náplň
  • 4 lžíce švestkových povidel
  • 50 ml rumu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky hřebíčku
Na podsypávání, potření a posypání
  • 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce třtinového cukru
Článek

Postup

Postup

01.

Mouku prosejte přes síto do mísy. V polovině mléka rozmíchejte droždí a lžičku cukru a nechte pár minut vzejít kvásek. Mezitím rozpusťte máslo. K mouce do mísy přidejte kvásek, máslo, zbytek cukru, žloutky, špetku soli a citronovou kůru a vařečkou nebo v robotu s hnětacími háky při nízkých otáčkách zadělejte hladké pružné těsto. Překryjte čistou utěrkou a nechte asi hodinu kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí objem.

02.

Nakynuté těsto rukama propracujte na lehce pomoučněném válu. Pak jej rozdělte na 16 stejně velkých kusů (každý bude vážit asi 50 g). Z každého z nich mezi dlaněmi vykoulejte malý bochánek a ty urovnejte na plech (plechy). Kolem nich si nechte dostatečně velký prostor, koláče budou ještě kynout, a pak je budete rozmačkávat. Nechte ještě asi 15 minut kynout a mezitím si připravte náplně.

03.

Všechny ingredience na tvarohovou náplň smíchejte dohromady, stejně tak smíchejte vše na povidlovou náplň. Troubu zapněte na 180 °C. Koláče na plechu pomoučněnou skleničkou nebo razítkem na koláče promáčkněte a vytvarujte tak klasické koláčové důlky. Ty libovolně naplňte tvarohovou a povidlovou náplní. Můžete ozdobit i rozinkami a mandlemi. Okraje potřete rozšlehaným vejcem a lehce posypte troškou třtinového cukru. Pečte asi 25 minut dozlatova.

Jaká náplň je nejoblíbenější u vás doma?

Reklama

Související témata:

Načítám