Hlavní obsah

Nejlepší kynuté koláče

Hodnocení:
(171)
Foto: Mona Martinů

Zlatavé, voňavé... prostě k nakousnutí

Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
střední

Kdo by nemiloval vůni klasických kynutých koláčů s povidly, tvarohem nebo mákem. Obzvlášť, když jsou nazdobené jako z prastaré babiččiny kuchyně! Jako „zkušební“ jsem použila recept na pražské koláčky z kuchařky Anny Drůbkové a osobně musím přiznat, že jsem lepší koláče snad nikdy neměla.

Ingredience pro:
35 koláčů
Těsto
  • 750 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 100 g pískového cukru
  • 5 žloutků
  • citronová kůra
  • sůl
  • 600 ml mléka
  • 30 g kvasnic
  • hladká mouka na podsypávání
  • vejce na potření
Maková náplň na 10 koláčů
  • 200 g mletého máku
  • 300 ml mléka
  • 50 g másla
  • citronová kůra
  • mleté nové koření
Tvarohová náplň na 10 koláčů
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 25 g změklého másla
  • 2 lžičky mletých mandlí
  • 2 lžíce cukru
Povidlová náplň na 10 koláčů
  • 300 g povidel
  • 40 ml rumu
  • cukr
  • citronová kůra
  • 1 špetka mletého hřebíčku
  • 1 špetka mleté skořice
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst mandlových lupínků
    Článek

    Postup

    Krok 1: Nejdříve jsem si nachystala kvásek. Do misky jsem dala asi 0,5 dl vlažného mléka, přimíchala lžičku cukru a 30 g čerstvých kvasnic. Misku jsem uložila na okno, kam svítilo sluníčko, a nechala jej vzejít.

    Krok 2: Mezitím jsem nakrájela na plátky kostku másla a pomalu jej nechala rozehřát v kastrolku. Do velké mísy jsem dala 750 g hladké mouky, pískový cukr, žloutky, citronovou kůru a špetku soli a nakonec jsem přilila také vzešlý kvásek a vlažné mléko. Vše jsem zamíchala vařečkou, a pak přišel na řadu ruční šlehač a jeho pracovité hnětací metly, bez kterých by vymíchání hladkého těsta trvalo pěkně dlouho.

    Krok 3: Mléka jsem nakonec spotřebovala necelého půl litru; přidávejte jej postupně zhruba po 1 dl a sami uvidíte, jestli těsto už je přiměřeně vláčné a řídké. Záleží na typu mouky, kterou používáte, i velikosti žloutků. Ideálně se těsto za metlami táhne, je pružné a měkké. Umíchané těsto jsem v míse přikryla utěrkou, dala na vyhřáté okno a nechala asi hodinu kynout. Mezitím jsem si připravila náplně.

    Krok 4: Mletý mák jsem zalila asi 250 ml mléka, mák lehce svařila i s kouskem másla. Nakonec jsem přidala asi 2 lžíce pískového cukru a špetku mletého nového koření (neuvěřitelně voní!) a míchala, až mák zhoustl.

    Foto: Mona Martinů

    Krok 5: Tvaroh už přes síto cedit není třeba, takže jsem vaničku tvarohu vyklopila do mísy, přidala žloutek, 2 lžíce cukru, plátek úplně měkkého másla a mleté mandle a vše metlou umíchala do hladka.

    Foto: Mona Martinů

    Krok 6: Na konec už zbývala jen povidla. Ta jsem dala taktéž do mísy, přidala jednoho panáka rumu a metlou také utřela do hladka. Doporučuji povidla předem aspoň na půl hodiny vyndat z lednice, jinak se vám budou špatně míchat. Nakonec jsem přidala asi 3 tlučené hřebíčky, 1/4 lžičky mleté skořice a jako bonus navíc také na špičku nože mletého nového koření. Jeho vůně je prostě omamná! Cukr už jsem ani nepřidávala, povidla mi přišla sladká dost.

    Foto: Mona Martinů

    Krok 7: Nakynuté těsto jsem vyklopila na pomoučený vál a důkladně jej ještě jednou rukama propracovala. Těsto jsem pak nožem nakrájela na stejně velké kousky, které se mi akorát vešly do dlaně, a z každého z nich jsem vypracovala malé bochánky. Ty jsem nechala ještě asi 10 minut kynout a zatím jsem si troubu předehřála na 180 stupňů.

    Krok 8: Na plech jsem vyrovnala vždy 15 bochánků (nebojte se a nechte jim opravdu velký prostor, hodně nabudou ještě pečením) a do těch jsem dnem skleničky o průměru asi 5 cm důkladným promáčknutím vytvořila důlky. Skleničku si mezi každým promáčknutím pomoučete, ať se vám na ni těsto nelepí! Jednotlivé náplně jsem postupně dala do cukrářského zdobicího pytlíku a do koláčů spirálou nanesla náplň. Koláče samozřejmě můžete naplnit i lžící, ale nebudou tak hezké.

    Foto: Mona Martinů

    Krok 9: Nakonec jsem jednotlivé náplně dozdobila rozinkami nebo mandlovými lupínky, okraje koláčů potřela rozšlehaným vajíčkem a plechy jsem postupně vkládala do trouby. S plněním dalších plechů není kam pospíchat, jeden se peče asi 25–30 minut do zlatova. Já jsem ale bez problémů do horkovzdušné trouby dala dva plechy zároveň a koláčky stejně byly krásně zlatavé.

    ynezorPumanzeSaNyknalC

    Reklama

    Sdílejte článek

    Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

    Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

    Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.