Hlavní obsah

Zašijte se s knihou! 6 odpočinkových tipů na dovolenou

Foto: Ahmet Misirligul, Shutterstock.com

Foto: Ahmet Misirligul, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolená rovná se čas na čtení. Někteří lidé to tak mají. Po celý rok si šetří literaturu a během jediného týdne jsou pak schopni přečíst klidně deset knih. Jestli však tápete a přemýšlíte, co si vzít s sebou, abyste si zpříjemnili chvilky odpočinku, máme pro vás pár tipů.

Článek

Na dovolené by si měl člověk oddechnout. A pokud máte bujnou fantazii, pak není úplně vhodné sáhnout mezi thrillery, sci-fi a detektivky. Mohlo by se totiž stát, že by vás sérioví vrazi a celosvětové zkázy nenechali v klidu ani ve spánku a budili byste se živými sny. Proto jsme pro vás vybrali šest knih, u kterých si skutečně odpočinete, a přitom oceníte zdařilost díla.

Zítra začnu nový život!: Gilles Legardinier (2011)

Nečekejte prvoplánový milostný román. Jde o vtipné vyprávění ze současné Francie, které – možná trochu překvapivě – napsal muž. Julii není ani třicet, ale životem je pěkně otrávená. Vztahy jí nevycházejí, dělá pořád stejné chyby (jako většina žen), které navíc opakuje (jako většina žen). Práce v bance ji nebaví a dny víceméně přežívá. Když se ale do jejího domu přistěhuje nový neznámý, okamžitě v něm spatří potencionálního otce svých budoucích dětí. A je schopna se kvůli němu třeba i stavět na hlavu, jen aby byla v jeho společnosti. Jenže vše není takové, jak se zdá, a muž s vtipným jménem Ricardo Patatras už vůbec ne. I on si hojí rány z minulosti. Jestli máte rádi Bridget Jonesovou, pak vám bude sympatická i Julie.

Jak voní tymián: Marcel Pagnol (1957)

Zkoušeli jste tuhle knihu kdysi číst a nezaujala vás? Pusťte se do ní znovu – někdy k ní člověk musí dozrát. Budete si užívat rozmanité chutě léta, včetně všech jeho vůní, i to, jak pomalu může plynout čas. Příběh vás zavede na francouzský venkov, do Provence, kde autor trávil dětství a mládí. Kromě tymiánu při čtení ucítíte teplý vzduch nasycený mořskou solí a všudypřítomná fialová levandulová pole. Kniha mapuje nejen dospívání samotného Marcela, ale vrací se i k jeho předkům. Vzpomínky na dětství i dozrávání, první lásky a prázdniny se čtou jedním dechem. Ačkoliv má člověk pocit, že se v knize vlastně nic moc neděje, vyprávění krásně odsýpá a na konec se dostanete, ani nevíte jak.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Někdo si dovolenou bez knihy vůbec neumí představitFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Jasnozřivost: Irena Obermannová (2018)

Málokterá spisovatelka u nás budí tak rozporuplné pocity jako Irena Obermannová (56). Byla by však škoda jen proto přehlížet všechna její díla. Hlavní hrdinkou letošní novinky je Alice (poprvé se objevila v knize „Dobré duše“, která vyšla vloni). Odhaluje zločiny a přitom používá své logické myšlení, které trénuje při hraní šachů. Tentokrát jde o vraždu kněze – a její kořeny možná sahají až k případu, jenž se odehrál před více než šedesáti lety v Sudetech. Alice se snaží poznat obyvatele vesničky Kytlice, a začne proto navštěvovat místní literární kroužek. Rozhodně nečekejte žádný krvák, jak si lidé v poslední době u detektivek zvykli. Je to poklidné čtení s detailně propracovanou psychologií postav.

Klub nenapravitelných optimistů: Jean-Michel Guenassia (2009)

Tato kniha není úplně klasická oddechovka, nicméně i tak si troufáme ji sem zařadit. Z prostého důvodu – je totiž krásná. Čte se téměř sama, byť její téma nepatří mezi nejjednodušší. Odehrává se v Paříži na začátku studené války a mapuje několik následujících let, kdy se Evropa mění. Třináctiletý Michel občas zajde na limonádu do vinárny a brzy zjistí, že do salonku chodí hrát šachy muži s divným přízvukem – a on by se rád přidal. Časem si získá jejich důvěru a dozví se, že pocházejí z východního bloku a jsou mezi nimi intelektuálové, kteří svým útěkem zachránili sebe a často i své rodiny. Jsou to vědci, generálové i herci. Téma studené války je zde zpracováno skutečně poctivě, ale ne tak, aby se čtenář ztrácel a nechápal souvislosti. Naopak se to čte velice lehce. I bolestné osudy autor vykreslil tak, že do vás kniha vlije skutečný optimismus.

Foto: iravgustin, Shutterstock.com

Chcete si pročistit hlavu? Sáhněte po některé z oddechových knížek, které zahřejí na duši Foto: iravgustin, Shutterstock.com

Saturnin se vrací: Miroslav Macek (2017)

Možná jste byli také zděšeni, když jste zjistili, že Miroslav Macek (73), muž s nálepkou domýšlivce, který před pár lety uštědřil Davidu Rathovi (52) pořádný políček, chce napsat pokračování slavného humoristického příběhu. Ale jestli jste zvyklí vracet se k této knize ve chvílích, kdy potřebujete zlepšit náladu, anebo si na dovolené oddychnout čtením zábavného vyprávění, zkuste i toto volné pokračování. Autorovi se podařilo navázat na styl Zdeňka Jirotky (†92) a v knize je několik skutečně vtipných pasáží. Vystupují tu stejné postavy, takže se můžete těšit na tetu Kateřinu, Milouše nebo slečnu Barboru. Pokud se předem vzdáte předsudků, budete mile překvapeni.

Láska za časů cholery: Gabriel García Márquez (1985)

Víte, která kniha je považována za jeden z nejvýznamnějších milostných románů všech dob? Právě „Láska za časů cholery“! Důvodů, proč si ji přibalit na dovolenou, je však mnohem víc. Třeba láska na první pohled. Když se Florentino a Fermina poprvé uvidí, cítíte skrze písmenka to jiskření, ke kterému mezi nimi došlo. Jenže osud nechtěl, aby byli celý život spolu, a tak se na dlouhé roky rozdělili. Oba prožívají jiná milostná vzplanutí i dlouhodobé vztahy a Fermina se provdá za movitého lékaře Juvenala, ale v skrytu duše nikdy nepřestanou toužit jeden po druhém. A Florentino se nevzdá ani po jednapadesáti letech, kdy Ferminin manžel zemře. Vyprávění je možná někde trochu komplikovanější, ale po celou dobu hezky plyne a člověk v knize najde několik mouder, s nimiž se dokáže ztotožnit v téměř jakékoliv životní chvíli.

A jakou knížku si na dovolenou přibalíte vy?

Související témata:

Načítám