Článek
Postup
01.
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, pak postupně přidávejte vejce ohřátá na pokojovou teplotu (jinak vám máslo zpět srazí dotuha), citronovou kůru z jednoho citronu, šťávu z poloviny citronu a vanilkový extrakt. Nakonec do těsta vmíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva.
02.
Těsto nalijte do formy, kterou jste předem vyložili pečicím papírem, a pečte asi 40–45 minut při 180 stupních Celsia.
03.
Mezitím si připravte sirup. Granátová jablka rozpulte a vymačkejte do mísy. Do té vám napadají i semínka, a to je naprosto v pořádku! Jen z nich vyberte bílou dužinu, do které jsou v jablku uložena.
04.
Slijte šťávu (té by mělo být asi 1–1,5 dl, podle potřeby ještě vymačkejte část semínek a jejich zbytky vyhoďte), jinak semínka uložte stranou. Šťávu smíchejte v pánvi s cukrem, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem a provařte tak dlouho, až tekutina začne houstnout.
Hotový koláč posypte semínky, přelijte sirupem a podávejte!