Hlavní obsah
Foto: JacZia, Shutterstock.com

Foto: JacZia, Shutterstock.com

Dnes si asi jen málokdo dovede představit pečení bez vanilky nebo aspoň vanilínu. Vytvořte si doma pohodovou atmosféru s našim koláčem s granátovým jablkem a vanilkou.

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Na korpus
  • 200 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 1 ks citronu
  • 240 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Na sirup
  • 3 ks granátového jablka
  • 80 g cukru krupice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Článek

Postup

01.

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, pak postupně přidávejte vejce ohřátá na pokojovou teplotu (jinak vám máslo zpět srazí dotuha), citronovou kůru z jednoho citronu, šťávu z poloviny citronu a vanilkový extrakt. Nakonec do těsta vmíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva.

02.

Těsto nalijte do formy, kterou jste předem vyložili pečicím papírem, a pečte asi 40–45 minut při 180 stupních Celsia.

03.

Mezitím si připravte sirup. Granátová jablka rozpulte a vymačkejte do mísy. Do té vám napadají i semínka, a to je naprosto v pořádku! Jen z nich vyberte bílou dužinu, do které jsou v jablku uložena.

04.

Slijte šťávu (té by mělo být asi 1–1,5 dl, podle potřeby ještě vymačkejte část semínek a jejich zbytky vyhoďte), jinak semínka uložte stranou. Šťávu smíchejte v pánvi s cukrem, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem a provařte tak dlouho, až tekutina začne houstnout.

Hotový koláč posypte semínky, přelijte sirupem a podávejte!

Energetická hodnota celkem pro: 20 cm průměr formy
Energie17 992,1 kJ
Bílkoviny55,07 g
Tuky188,38 g
Sacharidy593,89 g
Sůl0,58 g
SAFA88,09 g
Vláknina39,47 g
Cukry380,73 g
Související témata:

Načítám