Hlavní obsah
Foto: Yoplait

Foto: Yoplait

Milujete čokoládu? V tom případě máme právě pro vás skvělý recept na koláč s karamelem a čokoládou, který je opravdu hříšně dobrý! Vyzkoušejte a uvidíte sami!

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 220 g hladké mouky
  • 60 g cukru moučka
  • 120 g másla
  • 1 ks vejce
  • 150 g zakysané smetany
Krém
  • 250 g hořké čokolády
  • 1 lžíce másla
  • 40 g cukru moučka
  • 1 hrst pekanových ořechů
Karamel
  • 200 g cukru krupice
  • 3 lžíce másla
  • 300 ml smetany na vaření 33%
  • 1 lžíce škrobu
  • voda
Článek

Postup

01.

Mouku, cukr, vajíčko a trochu změklý tuk dejte do mísy a vypracujte těsto, které následně nechte odležet asi 20 minut v lednici. Troubu zapněte na 170 stupňů. Odleželé těsto vyválejte na tenký plát, urovnejte ho do koláčové formy, propíchejte vidličkou a dejte asi na 15–20 minut zatížené pečicími fazolemi péct.

02.

Mezitím se pusťte do náplně. Hořkou čokoládu rozpusťte spolu s máslem ve vodní lázni a nechte ji trochu zchladnout. Pak ji vyšlehejte se zakysanou smetanou a cukrem. Na pánvi rozpusťte cukr na karamel, do kterého vmíchejte smetanu a kousek másla a vše rozmíchejte metličkou do hladka. Nakonec do něj vmíchejte škrob rozmíchaný v trošce vody a směs povařte asi minutu do zhoustnutí.

03.

Hotový karamel nalijte na upečené těsto a nechte ho ztuhnout, nakonec koláč potřete i čokoládovým krémem a posypte ořechy.

Související témata:

Načítám