Hlavní obsah

Kolik stojí školák? O čtvrtinu víc než loni!

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nástup dětí do školy není pro rodinu náročný jen psychicky, ale projeví se rozhodně i na rozpočtu. Proto se vyplatí vědět, kolik peněz budete přibližně potřebovat a na čem můžete ušetřit.

Článek

Naprosto přesnou kalkulaci nákladů spojených se školní docházkou udělat nelze. Pokusíme se alespoň rámcově propočítat, kolik budete potřebovat, zejména máte-li doma prvňáčka. Zjišťovali jsme nejen ceny za pomůcky, ale i doprovodné výdaje.

Kolik stojí základní výbava?

Aktovka – bez ní se školák neobejde. Na ní nešetřete, tedy rozhodně ne na kvalitě zpracování, aby dítěti nezatěžovala záda, a také na bezpečnosti – měla by na sobě mít dostatek odrazek a ve tmě svítících prvků. Tašku v solidním provedení můžete pořídit zhruba od 1000 do 3000 Kč.

Nejoblíbenější jsou batohy a aktovky v černé, fialové a modré barvě. „Stále roste zájem spíš o batohy než o klasické aktovky, trendem jsou batohy s ergonomicky tvarovaným zádovým panelem. Ty stojí kolem 2500 korun,“ říká Patricie Šedivá z obchodu Alza.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Pětidílný set Pegas, Step by Step, součástí je vybavený penál, pouzdro, peněženka, pytlík na cvičební úbor, e-shop Fonetip prodává za 3989 Kč; Školní batoh CHI 842, Topgal, ultralehký, cena 1599 Kč; Školní aktovka 3D formule, Target, e-shop Fi-barnas ji prodává za 899 KčFoto: Archiv firem

Penál – dobře uvažte, zda budete kupovat už vybavený, nebo pořídíte pera, tužky, pastelky a ostatní pomůcky, a pak teprve koupíte odpovídající penál. Druhý postup je výhodnější v tom, že dítě bude nosit jen to, co skutečně potřebuje. Vybavený penál vám ale zase může ušetřit čas. Penály mohou být i součástí výbavy nové aktovky, zvláště to platí u dražších modelů. Cena penálu, jednopatrového a vybaveného, se pohybuje od 130 do 300 Kč. Za cenu kolem stovky pořídíte podobný penál prázdný. Ovšem nespoléhejte na to, že v naplněném bude vše potřebné. A třeba propisku se vyplatí koupit až na doporučení učitele, každý požaduje jinou.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Penál školní Herlitz, jednopatrový, výbava: 14 fixů, 8 pastelek, 2 tužky, guma, ořezávátko, pravítko, trojúhelník, cena 233 Kč; Jednopatrový, výbava: 9 pastelek, 7 fixů, pravítko, tužka, ořezávátko, guma, pero, trojúhelník, Papírnictví Pavlík prodává za 171 Kč; Penál Hello Kitty, Karton P+P, jednopatrový s chlopní, výbava: 6 pastelek, 8 fixů, 2 tužky, guma, ořezávátko, pravítko, rozvrh hodin, e-shop Sevt prodává za 199 KčFoto: Archiv firem

Školní a výtvarné potřeby – ačkoli je stále častější, že je alespoň prvňáčci ve škole dostanou zdarma, počítejte s tím, že budete muset dokoupit ještě nějaké pastelky, lepidlo, vodovky, modelínu, voskovky a tempery, štětce, misky na jejich omývání, desky na výkresy a podobně. Budete potřebovat i desky na sešity, obaly na sešity a knížky, desky na písmenka. Připravte si na to asi 1000 Kč.

Vybavení na tělocvik a přezůvky – přezůvky stojí od 250 Kč. Dvoje boty na tělocvik – jedny na venkovní aktivity a druhé do tělocvičny – vás budou stát od 600 do 1000 Kč. Tepláky a tričko jistě najdete doma.

Další výdaje – počítejte s tím, že budete muset zaplatit obědy, družinu a většinou i zálohu za klíč od šatny nebo čip. Obědy stojí mezi 20 a 30 Kč na den, družina může být za stovku i pětistovku měsíčně. Když už jsme u jídla – bude zapotřebí koupit i láhev na pití a krabičku na svačinu. Ty můžete pořídit zhruba od stovky. Většinou budete muset zaplatit i příspěvek do třídního fondu, který se používá na pokrytí drobných výdajů a může být od dvou stovek do 800 Kč. Dohromady tedy počítejte s další tisícovkou.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Vyplatí se s nákupy školní výbavy počkat na to, co budou požadovat učiteléFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Kolik za kroužky?

Za mimoškolní aktivity počítejte s investicí v řádu stokorun, ale i tisíců, protože kroužky se platí většinou na pololetí dopředu. Proto se vyplatí poptat se po možnosti jedné zkušební lekce, abyste neutráceli za něco, co se dítěti líbit nebude. „Za pololetí baletu dám 1700 Kč a k tomu ještě musím dokoupit dres a punčocháče, čili dalších asi 700 Kč. Za výtvarku dám 1500 Kč za pololetí, ale už neplatím žádný materiál. To jsou kroužky mimo školu, za ty při školní družině dám, bez ohledu na to, kolik jich bude, za každou dceru 500 Kč za pololetí,“ vyjmenovává Helena Polášková, jejíž mladší dcera jde letos do první třídy v Praze.

Na kroužky vám může přispět i vaše zdravotní pojišťovna v rámci prevence obezity. „Sportování dětí podporujeme a dětem do 18 let přispíváme až dvakrát 500 Kč ročně. Může jít například o aerobic, fitness, sportovní soustředění, lyžařský výcvik či plavání,“ říká Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR.

Zářijové minimum

Součtem výše uvedených položek dospějete k tomu, že i v nejúspornější variantě vás přijde nástup do školy kolem čtyř tisíc korun – nejvyšší náklady bývají na prvňáka, pak při přechodu na vyšší stupeň. Hodně o nich rozhoduje i vybavení na výuku jazyků, tam mohou učebnice či pracovní sešity stát i pár set korun.

Při nákupu školních pomůcek se vyplatí počkat na slevy. Letos už začaly a budou trvat i v prvních týdnech školy. Cena po slevě bývá, podle dat z portálu Kupi.cz, zhruba třetinová. Například tempery v akci koupíte za 70 Kč, vodovky za 25, sešit A4 i A5 za 7 a kuličkové pero za 20 Kč.

Pokud využijete nejnižší ceny ve slevě, pořídíte výbavu pro školáka za 2244 korun, loni byste za stejnou výbavu zaplatili 1683 korun. „Letos tedy výbava v řetězcích oproti loňskému roku podraží o 25 procent,“ dodává Petr Miklík, marketingový manažer Kupi.cz. Ale pořád lepší než platit plnou cenu.

Máte doma prvňáčka? A už jste do školy připravení?

Reklama

Načítám