Hlavní obsah

Zvěřina a kvalitní potraviny na dosah ruky

Foto: Filip Trefil

Zvěřina a kvalitní potraviny na dosah ruky Foto: Filip Trefil

Kvalitní a čerstvé suroviny jsou základem dobrého jídla. Šéfkuchaři Jaroslav a Pavel Sapíkovi doporučují nakupovat potraviny od lokálních výrobců prestižních ocenění a zvěřinu od nejbližšího myslivce.

Článek

Zahraniční potraviny musí často trávit dlouhý čas na cestách a doprava ze vzdálených míst zatěžuje životní prostředí. Správným krokem je také podpora zemědělců, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností. Žít v souladu s přírodou není tak těžké, stačí u nákupu přemýšlet a vyhledávat na pultech obchodů potraviny s označením Bio, Klasa nebo Regionální potravina. Výběrem lokálních potravin pomůžete přírodě.

Zvěřina a kvalitní potraviny na dosah ruky Video: Filip Trefil

Pro zvěřinu přímo k myslivci

Českomoravská myslivecká jednota před lety spustila webovou stránku na prodej zvěřiny přímo od myslivců www.prozverinu.cz. Teď na podzim, kdy je lovecká sezona v plném proudu, je nabídka od myslivců opravdu pestrá a také cenově dostupná.

Foto: Českomoravská myslivecká jednota

To nejlepší z naší přírody – pro zdraví a kvalituFoto: Českomoravská myslivecká jednota

Nejběžnější je asi zvěřina prasete divokého, tzv. černá. Dobře dostupná a chutná je také zvěřina srnčí. Zvěřina dančí je oproti jelení křehčí a oproti srnčí aromatičtější. Hodí se na spoustu různých úprav, z ořezu je například fantastický guláš.

Jelení zvěřina má nízký obsah tuku a dobrý podíl esenciálních mastných kyselin. Jemnější maso než jelen evropský mají jeleni sika. Mezi myslivci je sičí zvěřina velice oblíbená na tatarák či svíčkovou. Ze spárkaté zvěře běžně seženete ještě zvěřinu mufloní. Ta je podobná jehněčímu.

Z drobné zvěře se můžete setkat se zvěřinou zaječí, která je velice chutná a ceněná. Bažant je dokonce odpradávna vyhledávanou delikatesou. Podobně jako u jiné zvěřiny je ale potřeba při jeho přípravě počítat s tím, že maso je přirozeně sušší. To platí i pro zvěřinu kachní z kachny divoké, která je oproti kachně domácí méně tučná.

Foto: Filip Trefil

Dančí guláš s houbami a bramborové křapáčeFoto: Filip Trefil

Dančí guláš s houbami

Do cibulkového základu přidáme kmín, utřený česnek, sůl, pepř, papriku a protlak, vložíme na kostky nakrájené dančí maso, přidáme masový vývar a dusíme doměkka. Guláš můžeme lehce zahustit jíškou. Nakonec přidáme majoránku a na sádle orestované na plátky nakrájené houby. Jako přílohu přidáváme křapáče.

Bramborové křapáče

Do nastrouhaných syrových brambor přidáme trochu utřeného česneku, sůl, majoránku, vejce a hrubou mouku. Na rozpáleném oleji smažíme dozlatova křapáče.

Související témata:

Načítám