Hlavní obsah

Konjaková houbička, švédská utěrka a další vychytávky pro odlíčení pleti

Foto: Tsyb Oleh, Shutterstock.com

Čistěte pleť pořádně, jinak se vám špatně odvděčí!Foto: Tsyb Oleh, Shutterstock.com

Reklama

Krása začíná u odličování. Pokud totiž pleti nedopřejete pravidelné vyčištění, odmění se vám mdlým a povadlým vzhledem, ucpanými póry i zbytečnými vráskami.

Článek

Dokonale si vyčistit pleť by mělo být základní pravidlo, i když se vrátíte domů sebeunavenější. „Večer byste měly věnovat odlíčení nejvíce času. Pokud máte sušší pleť, je vhodné použít hutná pleťová mléka. Zbytky mléka pak smyjte vlažnou vodou. Dámy s mastnější pletí by měly sáhnout spíše po odličovacích gelech nebo pleťovém toniku,“ vysvětluje Dagmar Korbová Krůzová, kosmetická odbornice z internetového obchodu Vivantis.

Pleť je ovšem důležité čistit i ráno, protože během noci se pokožka potí a mastí. Při ranním čištění stačí pleť lehce přetřít čisticí nebo micelární vodou, čímž ji zbavíte přebytečné mastnoty a připravíte na nanesení pečujícího krému.

„Kůže je náš největší tělesný orgán, tvoří bariéru před vnějším okolím,“ říká Jacquie Carter, expertka na pleť ze společnosti Herbalife a dodává: „Nejhorší věc, kterou můžete pro svoji pleť udělat, je nedělat vůbec nic.“ Vaše pleť potřebuje péči, očistu a výživu.

Záleží i na technice

Pleťovou vodu, gel či mléko nanášejte krouživými pohyby. Netlačte, ať si pleť zbytečně nevytaháváte. Vše pak opatrně setřete vatovými tamponky, pohyb by měl směřovat od středu obličeje ven. Zbytek mléka odstraňte vlažnou vodou nebo čisticím tonikem. Mýdlo nepoužívejte, vysouší a porušuje ochrannou vrstvu pokožky. Nezapomeňte na krk, kde je kůže velmi jemná a náchylná na projevy stárnutí. Čistěte od brady směrem k dekoltu.

Je třeba vždy použít více tamponků, abyste zbavily pleť všech nečistot. Pokud se vám nechce plýtvat či vytvářet tolik odpadu, vyměňte vatové tamponky za jiné pomůcky na odličování.

Pořiďte si čisticí houbičky pro opakované použití. Jen je nezapomínejte po každém užití pečlivě proprat v horké vodě, aby se vám v nich nemnožily bakterie.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Odličovací kosmetická houbička. Suavipiel, 59 Kč, konjaková houbička ze stoprocentně přírodních vláken čistí pleť jemně, ale důkladně, hladce klouže po pokožce. Lze použít i bez čistících gelů. EcoTools, 249 Kč, prodává e-shop kupkosmetikuFoto: Archiv firem

Některé pomůcky pro odličování nevyžadují čisticí gely či mléka, pracují pouze s vodou. Pořiďte si speciální žínku nebo rukavici, která se chová podobně jako švédská utěrka.

Po namočení vodou se v ní aktivují speciální vlákna, která si poradí s nečistotami, make-upem i voděodolnou řasenkou a linkami. Přitom ale zachovávají přirozenou hydrolipidovou bariéru pokožky a nedráždí ani tu nejcitlivější pleť. Žínku pak stačí proprat v ruce nebo v pračce.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Odličovací žínka na obličej MakeUp Eraser, 550 Kč, prodává Sephora, odličovací rukavice GLOV comfort, Glov, 599 Kč, prodává e-shop ProfiskinFoto: Archiv firem

Jdeme do hloubky

Abyste oživila pleť, provádějte pravidelný peeling nebo můžete do čisticího procesu zapojit kartáček. Ten nejenže čistí do hloubky a hodí se zejména na pleť s výraznými póry, pokožku zároveň promasíruje a dodá jí mladší a zářivý vzhled.

Tip pro okamžitě rozzářený vzhled? Používejte kartáček v kombinaci se studenou vodou hned po ránu. „Stáhnou se vám póry a díky šoku z chladné vody začne pleť rychleji pracovat. Zbavíte tak svoji tvář ranní opuchlosti, příznaků nevyspání a dodáte si tím i zdravou barvu do tváře,“ radí Jacquie Carter.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Braun Face, první epilátor na obličej a čisticí kartáček 2v1, stačí jen vyměnit na přístroji hlavu. Obličejový kartáček 6x účinněji čistí póry do hloubky než manuální čištění. Braun, 1599 Kč, hloubkově čisticí kartáček pro mastnou pleť se sklonem k nečistotám odstraňuje šetrně a účinně špínu, mastnotu a toxické látky. Clinique, 2719 Kč, prodává MarionnaudFoto: Archiv firem

Na oči jemně

Odličování očí by měla být kapitola sama pro sebe, protože zde máte nejcitlivější pokožku. Zejména dámy po třicítce by odličování očí měly věnovat velkou pozornost, pokud chtějí zpomalit tvorbu vrásek.

„Odlíčením očí byste měla vždy při očistě obličeje začít. Důležité je na oči tamponek pouze přiložit, nechat několik vteřin působit, a poté jemnými pohyby směrem dolů odlíčit make-up. Rozhodně se vyhněte silnému tlaku. Na odlíčení voděodolné řasenky použijte přípravky, které obsahují oleje. Ty navíc zanechají pokožku sametově hebkou,“ dodává Dagmar Korbová Krůzová.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Vatové tamponky Pick and Go napuštěné očním odličovačem snadno a rychle vyřeší nedokonalosti. 169 Kč/20 tamponků, prodává Marionnaud, vlhké odličovací ubrousky Pick ad Go jsou napuštěné čisticím mlékem, navíc je každý balen zvlášť. 169 Kč/box s pěti ubrousky. Prodává MarionnaudFoto: Archiv firem

Odličujete se poctivě každý den?

Reklama

Načítám