Hlavní obsah

Kontaktní čočky: Jak o ně pečovat, abyste nepřišli o zrak?

Foto: shutterstock

Víte, jaké si vybrat kontaktní čočky a jak se o ně správně starat? Poradíme vámFoto: shutterstock

Reklama

Pro řadu lidí se staly zcela nezbytnou pomůckou. Usnadňují sport a nemusíte se bát, že je omylem rozsednete. Řeč je o českém vynálezu – kontaktních čočkách. Jejich nošení ale není úplně bez rizika!

Článek

„Nosíte-li čočky, neměli byste o nich v oku prakticky ani vědět. Jakmile je začnete pociťovat, může být něco špatně,“ varuje primářka MUDr. Věra Kalandrová z oční kliniky Lexum.

Navštivte odborníka

Jedním z nešvarů lidí s očními vadami je nákup kontaktních čoček bez předchozího vyšetření. „Čočky z drogerie nemusejí na začátku nošení způsobovat žádné problémy, ale později se ukáže, že nepropouštěly dostatek kyslíku, a to může způsobit nepříjemnosti,“ říká optometristka Bc. Aneta Lišková z Optiky Anděl. Vaše první kroky by tedy měly vést na oční oddělení nebo do optiky. „Každá čočka musí být zkontrolovaná odborníkem přímo na oku,“ dodává Aneta Lišková. Po první konzultaci nezapomínejte ani na pravidelné kontroly.

Foto: shutterstock

Nesnažte se šetřit na nevhodném místě. Vaše oči vám za to poděkujíFoto: shutterstock

Hygiena na prvním místě

Samozřejmostí v péči o kontaktní čočky by měla být čistota. Nikdy si je nenasazujte ani nevyndávejte neumytýma rukama. Všudypřítomné bakterie by ve vašem oku mohly napáchat pěknou neplechu. „Závažným onemocněním je rohovkový vřed, který vzniká průnikem mikroorganismů porušeným epitelem rohovky do hlubších vrstev,“ vysvětluje Věra Kalandrová. Léčba pomocí antibiotik však ne vždy zabere. „Může dojít až k proděravění rohovky, které je možné řešit jedině transplantací,“ dodává primářka.

Před každou aplikací a po každém vyjmutí je také třeba čočky vyčistit. Pouhé uložení do roztoku nestačí. Nejvhodnější je položit je na dlaň, kápnout na ně pár kapek roztoku a promnout prstem. Při čištění se postarejte i o pouzdro.

Zapomeňte ale na obyčejnou vodu, i v ní se totiž ukrývá řada mikrobů. Chcete-li si ušetřit práci, zvolte jednodenní čočky. „Po vyjmutí z balení se nasadí a večer vyhodí, a není tedy nutné je čistit,“ radí primář MUDr. Radan Zugar z Očního centra Praha.

Ne vždy se šetření vyplatí

Šetříte peníze, a proto čočky určené na čtrnáct dní nosíte i měsíc? V tom případě hazardujete se zdravím vaší rohovky. Čočky se při používání postupně zanášejí usazeninami, které snižují propustnost kyslíku. Rohovka vysychá a na bělmu se objeví krevní cévky. Tento proces může vyústit až ve ztrátu zraku. Doporučená doba nošení jednoho páru tedy není pouze výmyslem výrobce, ale je nutné ji dodržovat.

Foto: shutterstock

Jen odborný lékař vám dokáže doporučit kontaktní čočky, které vám budou dokonale sedětFoto: shutterstock

Spánek nemusí být riskantní

Usnutí s čočkami nemusí být vždy průšvih. Záleží na použitém materiálu. Takzvané kontinuální čočky propouštějí větší množství kyslíku, a jsou tedy vhodné i na spaní. Podle Anety Liškové se hodí v situacích, kdy panují nevyhovující hygienické podmínky. „Pokud jedete někam, kde není možné si před vyndáním čoček umýt ruce, jsou ty kontinuální dobrou volbou,“ říká optometristka.

Koupání ano, ale opatrně!

Jednou z rizikových činností je koupání. Nositele kontaktních čoček ve vodě ohrožuje prvok akantaméba žijící mezi okem a čočkou. Tato měňavka způsobuje zánět rohovky, který může vyústit až v oslepnutí. Radan Zugar doporučuje čočky před koupáním vyndávat.

„Pokud je nějaký důvod pro jejich ponechání, ihned po koupeli je vyjměte, vyčistěte příslušným roztokem, a teprve poté si je znovu nasaďte,“ říká primář. Další možností je využití jednodenních čoček, které skončí po koupání v koši.

Pozor na oční linky

Při zkrášlování se vždy řiďte pravidlem, že nejprve aplikujete kontaktní čočky a až poté nanášíte líčidla. Jemný prach z očních stínů by mohl pod čočkou nepříjemně řezat. Obzvlášť opatrně postupujte při nanášení linek přímo na spodní nebo horní okraj víčka. „Linka může ucpávat žlázky bránící vysychání slzného filmu, což vede k syndromu suchého oka,“ varuje Aneta Lišková.

Pečujete o své kontaktní čočky správně?

Reklama

Načítám