Hlavní obsah

Konzumace cukru oslabuje naši imunitu

Foto: F&N dodavatelé, s.r.o.

Snížení spotřeby cukru je plusem pro imunituFoto: F&N dodavatelé, s.r.o.

Stále větší spotřeba cukru nepatří ke zdravému životnímu stylu. Cukr nám škodí a není to jen o kaloriích. Bylo prokázáno, že příjem jednoduchých cukrů podstatně oslabuje náš imunitní systém.

Článek

Bílé krvinky jsou krevní buňky zodpovědné za boj s infekcemi. Vysoké hladiny cukru způsobují útlum imunitní aktivity organismu. Porucha obranyschopnosti organismu vlivem rychlého nárůstu cukru v krvi se projevuje vyšší náchylností k infekcím a jejich horšímu a delšímu průběhu. Častá konzumace cukru a také nasycených tuků vede časem k tzv. inzulinové rezistenci (neschopnosti buněk metabolizovat cukr), obezitě a k onemocnění cukrovkou.

Cukr oslabuje imunitu

Cukr je dnes v potravinách takřka všudypřítomný, a pokud chceme jeho denní příjem skutečně omezit, měli bychom se naučit doma cukr nepoužívat. Tedy sladit, vařit nebo péct s moderními náhradními sladidly.

Nesladit cukrem tak není jen o štíhlém pasu, ale především o neoslabování vlastní imunity, která nás chrání proti nemocem nebo proti stresu.

Foto: F&N dodavatelé, s.r.o.

Sterilování a zavařování bez přidaného cukruFoto: F&N dodavatelé, s.r.o.

Moderní sladidla jsou dostupná ve všech formách, tedy nejen v tabletách, ale jsou i sypká a tekutá. Bez cukru si můžeme osladit vše od nápoje po omáčku, ale i udělat domácí marmeládu, upéct koláč nebo dochutit zálivku na salát.

Široký sortiment sladidel pod tradiční domácí značkou FAN sladidla a FAN bez cukru je na našem trhu dostupný již takřka třicet let.

Běžné užívání sladidel (jako náhrady cukru) má více než stopadesátiletou tradici a je tedy na každém, jestli a jaká sladidla užívá, zda ta tradiční jako sacharin, nebo ta novější jako erythritol, xylitol  nebo steviol-glykosidy.

Foto: F&N dodavatelé, s.r.o.

Léto končí a na zahrádkách máme ještě jablka nebo švestkyFoto: F&N dodavatelé, s.r.o.

Pro aktivní život

Léto končí a na zahrádkách máme ještě jablka nebo švestky, tak proč si neudělat třeba domácí švestkovou nutelu, ve které nebude žádný přidaný cukr, ale za to tam bude o to více ovoce? Když nasbíráme alespoň 1 kg švestek a koupíme práškové sladidlo na bázi steviol-glykosidů, pak už budeme postupovat podle receptu, který vedle další spousty užitečných receptů najdeme tady.

Zdravý a aktivní životní styl není jen o slazení, a tak nezapomínáme ani na vlákninu, jejímž přínosem je probiotický efekt ve střevech, nebo na samaritan , který je (jako antacidum) nejen v létě pomocníkem při dehydrataci, nadměrné konzumaci alkoholu nebo při pocitech pálení žáhy.

Sladkému a aktivnímu životu bez cukru fandí FAN sladidla.

Foto: F&N dodavatelé, s.r.o.

Zdravý a aktivní životní styl není jen o slazeníFoto: F&N dodavatelé, s.r.o.

Reklama

Načítám