Hlavní obsah

Kotel v prádelně? S dřevěnými peletami žádný problém

Foto: DEPI / Česká peleta

Peletová kotelna v domě je především čistáFoto: DEPI / Česká peleta

Už jste se nadřeli dost, abyste si doma zatopili? Ať máte kotel na uhlí, nebo na dřevo, časem vám dojdou síly. V tu chvíli je čas vyzkoušet dřevěné pelety. Vytápění je automatické, čisté, a navíc ještě ekologické.

Článek

Nejlepší vytápění je bez práce. Žádné skládání uhlí, štípání dřeva, přikládání a uklízení všudypřítomného prachu a popele. Jenže ceny elektřiny rostou, řada obcí nemá plynovou přípojku, a tak pořád najdeme v rodinných domech staré kotle na uhlí nebo v lepším případě na dřevo.

Jestli máte zastaralý kotel na uhlí, zbývá vám už jen 23 měsíců na jeho výměnu. Od září 2022 se nesmí používat kotle 1. a 2. emisní třídy, které vypouštějí nejhorší emise. Dobrá zpráva je, že na výměnu kotle můžete získat dotaci (podívejte se na aktuální dotace na kotle). Nový kotel však nesmí být na uhlí, dotaci byste nedostali. Naopak při instalaci kotle na pelety vám stát proplatí 85 % nákladů.

Dřevěné pelety jsou válečky z čistě přírodního dřeva. Vyrábějí se z dřevěné piliny, která vzniká při řezání dřeva na pilách. „Pilina se lisuje pod velkým tlakem a přitom se zahřeje, takže není potřeba lepidlo ani jiné chemické přísady. Tak můžete topit dřevem, ale bez práce,“ vysvětluje Vladimír Stupavský z národní asociace Klastr Česká peleta.

Foto: Stora Enso / Česká peleta

Přikládat se chodí jednou týdně – stačí nasypat peletyFoto: Stora Enso / Česká peleta

Sám se zapaluje a čistí a sám si i přikládá

Kotle na pelety jsou plně automatické (nahlédněte do katalogu kotlů). Ovládáte jen pokojový termostat. Kotel se sám zapálí, automaticky reguluje svůj výkon a nakonec se taky sám čistí. Pelety jsou tak malé, že se přes speciální trubici mohou samy dopravovat ze skladu až ke kotli, odpadá i přikládání. Výhodou je také malé množství popela. Za celou topnou sezonu sesbíráte asi jeden kbelík a popel můžete využít jako kvalitní hnojivo na zahradu.

Není divu, že po kotli na pelety sáhly už i známé osobnosti. Hned vedle pračky umístila kotel na pelety biokuchařka Hanka Zemanová, která si pochvaluje čistý a ekologický provoz. Prádlo suší vedle kotle na pelety také herec a moderátor Jarmil Škvrna, který vidí pelety jako cestu ke zdravějšímu vzduchu na českém venkově.

„Když se do návsi valí čmoudy, přesně poznáte, kdo topí uhlím, kdo dřevem – to je voňavější, a nám stoupá z komínu jen bílá pára. Občas se vznese bílý, absolutně nesmradlavý obláček,“ řekl Škvrna v tomto rozhovoru, když jsme ho navštívili na statku ve Skalsku na Mladoboleslavsku.

Foto: Waldera / Česká peleta

Objednat pelety v sáčcích nebo je nafoukat z cisterny? Složí vám je až ke kotliFoto: Waldera / Česká peleta

A jak se pelety dostanou k vám domů? Najdete si nejlepšího dodavatele přes národní vyhledávač Koupitpelety.cz. Jednou ročně pak přijede náklaďák nebo rovnou cisterna, která nafouká pelety do skladu. A tip na závěr, jak ušetřit: objednávku pelet dělejte na jaře, po skončení topné sezony bývají totiž pelety až o 20 % levnější.

Reklama

Načítám