Hlavní obsah

Kozačky pro baculky: Jak a kde je koupit?

Foto: Julia Strekoza, Shutterstock.com

Foto: Julia Strekoza, Shutterstock.com

Reklama

Přestože se v posledních letech rozmohl trend plus size modelek a módní průmysl začal konečně myslet i na boubelky, stále je ještě určité druhy nákupů dokážou pekelně potrápit. Dnes vám proto ukážeme, kde najít stylové zimní kozačky, které lze přetáhnout i přes silnější lýtka.

Článek

Je až s podivem, kolik plnoštíhlých žen se potýká s problémem nepadnoucí obuvi, a náš trh stále ještě nedokáže uspokojit jejich poptávku. Také se vám stává, že vyhlídnutý pár sice zapnete přes lýtko, ale vaše chodidlo by zároveň muselo povyrůst o několik centimetrů, aby mu sedla velikost 42+? Nebo je to přesně naopak? Podobné potíže neřeší jen baculky, ale například i sportovkyně – často se stává, že majitelka silnějších lýtek je jinak velmi štíhlé postavy.

Krejčovský metr s sebou

„Mám malinkou nohu a tlustá lýtka, takže kolikrát nezapnu ani polokozačky. Silnější dámy s velkou nohou to mají o něco jednodušší, protože šířka nohavice se u kozaček určuje délkou stélky,“ vypráví česká soulová zpěvačka Dannie Ella (29).

Sehnat dobře padnoucí obuv se může jevit jako běh na dlouhou trať. Někteří výrobci si situaci uvědomují a své modely začali označovat podle velikosti lýtka písmeny XS–XXL. Díky několika jednoduchým krokům si však poradíte i v ostatních případech. Nepatříte-li mezi ženy se standardní konfekční velikostí, je důležité znát svoje míry: krejčovským metrem si změřte obvod lýtka v nejširší části a údaj si zapamatujte. Tato informace vám při nákupu ušetří spoustu času – boty jednoduše přeměříte.

Zaměřte se na drobnosti

Při výběru si všímejte detailů, které na první pohled sice působí jako obyčejný designový prvek, ale při bližším prozkoumání odhalíte jejich důležitou funkci. Dlouhá gumová vsadka zdobící zadní či boční stranu kozačky prozrazuje, že ji snadno obuje i silnější noha, a nenápadná přezka s páskem ve vrchní části boty vykouzlí během chvíle hned několik velikostí.

Foto: Archiv firem

Šikovný pomocník v podobě přezky dokáže zajistit pár centimetrů v obvodu navíc. Na foto (zleva): Baťa, 2999 Kč. Dorothy Perkins (prodává Zoot), 1449 Kč. CCC, 999 KčFoto: Archiv firem

Chvála elastickým materiálům 

Další možností je šněrování, díky němuž můžete obuv libovolně stahovat či roztahovat podle potřeby. Poohlédněte se i po elastických, natahovacích nebo ponožkových modelech. „Na boty jsem maniak, proto kupuji raději víc modelů za méně peněz, než mít jen dva drahé páry. U kozaček je to malinko horší, protože jakmile vlezu do obchodu, už dopředu vím, že na sebe najdu jen jedny, maximálně dvoje a ani se mi nebudou líbit. Opravdu jsem zajásala, když k nám dorazil trend těch natahovacích pletených. Krásně sedí a navíc vypadají stylově,“ říká guru českých baculek, moderátorka a herečka Aneta Christovová (37).

Foto: Archiv firem

Pružný strečový materiál dovolí vklouznout do kozačky i širší noze. Na foto (zleva): Rieker, 2299 Kč. Gabor, 3199 Kč. Tommy Hilfiger (prodává Salamander), 6490 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Boty na šněrování s postranním zipem jsou velmi flexibilní, bohužel se ale nehodí ke každému outfitu. Na foto (zleva): Marco Tozzi (prodává Bonprix), 1799 Kč. Ten Points (prodává Baťa), 4999 Kč. Deichmann, 1299 Kč Foto: Archiv firem

Také máte potíže sehnat dobře padnoucí kozačky?

Reklama

Související témata:

Načítám