Hlavní obsah

Krajkový poklop na dortíky rozsvítí váš stůl

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Bílá krajka bývá spojována s babičkovskými kuchyněmi, ale jako drobný prvek vynikne i v moderním interiéru. Jednoduchým krajkovým poklopem můžete přikrýt jak čerstvě upečený koláč, tak sýry.

Článek

Máte-li chuť na nějaké malé umělecké tvoření a nechcete se pouštět do malování? Vytvořte si něco praktického, krajka navíc dodá kuchyňské pomůcce romantický nádech. To jste se ostatně mohli přesvědčit už při výrobě krajkových bytových dekorací nebo při proměně láhví od vína na vázy.

Krajku koupíte v jakémkoli obchodě s látkami. Vybírejte spíš hustější vzory. Jemná, jakoby paličkovaná, by se při tvoření mohla trhat a spotřebovali byste hodně lepidla. My jsme použili pružný materiál, který byl paradoxně levnější, než klasický pevný. Běžně vyjde metr krajky na 200 až 350 Kč, ale vy budete potřebovat sotva 40 centimetrů – záleží na velikosti mísy, kterou použijete jako šablonu.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Osvědčilo se nám univerzální kancelářské lepidlo, které je po zaschnutí průhledné. Kdybyste chtěli experimentovat s barvami, pak můžete do lepidla přimíchat libovolnou akrylovou barvu. Počítejte však s tím, že výsledný odstín bude světlejší, než se jeví po vytlačení z tuby.

Dále si připravte mísu, která poslouží jako šablona, takže poklop pak bude mít stejný vnitřní průměr. Pokud máte v úmyslu vyrobit poklop na tác na dorty, snažte se co nejvíc přiblížit jeho průměru. Jestli budete přiklápět jen talíř, pak zvolte největší mísu, jakou doma najdete. Měla by mít dokonale půlkulatý tvar s co nejméně tvarovaným dnem, které by ve výsledku tvořilo placku na horní části poklopu.

Oceníte i jednorázové kuchyňské rukavice, protože lepidlo hodně vysušuje pokožku rukou. Neobejdete se bez nich v případě použití barev. Potravinářská fólie usnadní sejmutí korpusu a kolíčky na prádlo podrží tvar misky. Práce s lepidlem vyžaduje podložku, dobře funguje malířský igelit v roličce.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Kuchyňskou mísu otočte dnem vzhůru a povrch pokryjte potravinářskou fólií. Okraje zahrňte dovnitř.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Krajku rozprostřete na mísu a obstřihněte, po obvodu nechte alespoň dvoucentimetrový okraj. Lepidlo nanášejte prsty nebo plochým štětcem na krajku. Je třeba jej rozmazat rovnoměrně po celém povrchu a počítejte s tím, že bude trochu stékat. Pokud se pustíte do barevné verze, lepidlo smíchejte s barvou v poměru 1:1.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Nadbytečnou látku odstřihněte a spoje mírně přeložte přes sebe, aby nebyly vidět, až vše uschne.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Podobným způsobem vyrobíte i menší poklopy z mističek, kdy přebytečný materiál upevníte kolíčky na prádlo. Ještě jednodušší variantou je stáhnout krajku gumičkou po obvodu misky. Vznikne roztomile nařasený okraj. Vždy nechte lepidlo alespoň 12 hodin vyschnout.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Jakmile je vše suché a krajka pořádně ztvrdne, sejměte ji z mísy. Pomůže vám v tom vnitřní fólie. Ostrými nůžkami obstřihněte přebytečnou látku po obvodu. Nakonec tavnou pistolí přilepte na vrchol poklopu nábytkovou úchytku. Neměla by být moc těžká, aby se vrchní část neprolamovala.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Krajková nádhera je připravená k použití! Ochrání potraviny a ještě k tomu krásně rozsvítí kuchyňský stůl. Zdobný poklop v létě při grilování jako když najdete…

Reklama

Načítám