Hlavní obsah

Králík: Dopřejte si ho ve třech voňavých variacích!

Foto: Jakub Jurdič

Králík se vrací na české tabule. Odoláte mu?Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Králík na stůl patří nejen na jaře. Vyrazte proto na trh, nakupte bylinky a čerstvou kořenovou zeleninu a pusťte se do tří lahodných úprav tohoto jedinečného masa.

Článek

Králičí maso v poslední době zažívá renesanci a není se čemu divit – jeho specifická chuť je prostě skvělá, a navíc se jedná o zdravé, málo tučné maso tvořené vysoce kvalitními bílkovinami. My jsme si pro vás na dnešek připravili tři recepty na jedinečné jarní úpravy. Maso je už samo o sobě poměrně výrazné, a tak se hodí doplnit ho jen jednoduchými chuťovými kombinacemi.

Králík na mladém česneku a bylinkách

Na 4–5 porcí potřebujete: 1 králíka, asi 100 g slaniny vcelku, 6 lžic olivového oleje, 1 dl bílého vína, 2 paličky mladého česneku, čerstvý rozmarýn a tymián, 2 mladé cibule, sůl, čerstvě mletý pepř, 2 lžíce másla a asi 1–2 dl králičího nebo drůbežího vývaru.

Foto: Jakub Jurdič

Rozmarýn a tymián maso krásně provoníFoto: Jakub Jurdič

Postup:Jednotlivé očištěné porce důkladně prošpikujte špalíčky slaniny. Dvě lžíce oleje smíchejte s vínem a prolisovanými stroužky z 1 paličky mladého česneku. Porce králíka zalijte a obalte v této směsi ve velké míse a zasypejte nahrubo nasekaným rozmarýnem. Pak ho obložte na čtvrtiny pokrájenými cibulkami, přiklopte poklicí a nechte aspoň hodinu marinovat.

Troubu zapněte na 200 stupňů Celsia. V hlubokém kastrole nebo pekáči rozpalte zbývající čtyři lžíce oleje a porce masa na něm ze všech stran opečte do zlatohněda. Přidejte dvě lžíce másla, asi 1,5 dl vývaru a ještě pár snítek tymiánu, přiklopte poklicí a dejte asi na 70 minut péct do trouby. Pak sundejte poklici, odstraňte vrchní snítky tymiánu, aby se nespálily, teplotu zvyšte na 220 stupňů a nechte ještě asi 10–15 minut dopéct kůrčičku. Podávejte s novými bramborami.

Králík pečený na kořenové zelenině a jablkách

Na 4–5 porcí potřebujete: 1 králíka, asi 100 g anglické slaniny vcelku, 1 velkou mrkev, 1 petržel i s natí, kousek celeru, 2 větší sladká jablka, 1 mladou cibuli, hrst nasekané šalvěje, sůl, asi 3 lžíce oleje a 1 lžíci másla.

Foto: Jakub Jurdič

Šalvěj a jablka. Nečekaná kombinace, která fungujeFoto: Jakub Jurdič

Postup:Králíka naporcujte tak, jak je popsáno v úvodu, a ze všech stran ho nasolte. Troubu zapněte na 200 stupňů. Zeleninu očistěte (nejspíš vám bude stačit drátěnka a tekoucí voda) a nakrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte na osminky, které rozdělte na jednotlivé sukénky. Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky stejně jako slaninu. V pekáči rozpalte olej a zeleninu na něm zlehka orestujte.

Pak přidejte jednotlivé porce králíka, které opečte do zlatohněda. Přidejte připravená jablka, slaninu a šalvěj, vše promíchejte a vložte přikryté poklicí asi na 70 minut do vyhřáté trouby. Pak poklici sejměte, teplotu zvyšte na 220 stupňů a pečte dalších asi 10–15 minut, aby se vytvořila kůrčička.

Ideální příloha jsou brambory – buď vařené, nebo pečené. Nové brambory stačí nakrájet na čtvrtiny, promíchat s troškou olivového oleje a hrubou mořskou solí a dát na 40 minut péct do trouby při 200 stupních.

Dušený králík s hořčičnou omáčkou a karotkovým pyré

Na 4–5 porcí potřebujete: 4 plátky (asi 70 g) slaniny, 1 menší cibuli, 2 lžíce oleje, 4 snítky čerstvé majoránky, 3 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíci hrubozrnné hořčice, asi 250 ml králičího nebo drůbežího vývaru a vývar z karotkového pyré (viz dále)

Na karotkové pyré potřebujete: 8 větších mrkví (asi 800 g), 2 velké brambory, 2 lžíce másla, 4 lžíce smetany, asi 50 g másla, sůl a čerstvě mletý pepř.

Foto: Jakub Jurdič

Využijte mrkev na dokonalé pyréFoto: Jakub Jurdič

Postup: Králíka naporcujte (viz rámeček výše). Cibuli a slaninu nakrájejte najemno a společně orestujte v hlubším kastrolu. Pak přidejte nasolené králičí porce a ze všech stran je zprudka orestujte do zlatohněda. Pak stáhněte plamen, přidejte obě hořčice, nahrubo nasekanou majoránku, 2 malé naběračky vývaru a vše míchejte, dokud se maso hořčicí celé neobalí. Kastrol přikryjte poklicí a za občasného zamíchání a přilévání králičího vývaru nebo slité vody z karotky duste asi 40 minut doměkka.

Karotku nakrájejte na kostičky a orestujte ji na kousku másla, aby pustila chuť a vůni. Pak přidejte na kousky pokrájené brambory, zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené, přidejte malou lžičku soli a vařte asi 15–20 minut doměkka. Z uvařené zeleniny slijte vodu (té tam nechte jen pár lžic), přidejte trochu smetany a ponorným mixérem rozmixujte. Pyré pak dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem, popřípadě můžete přidat i povařený hrášek nebo nasekané bylinky.

Který recept se vám líbí nejvíc? Podělte se o ten svůj v sekci Vaše recepty!

Reklama

Načítám