Hlavní obsah

Správná tvářenka musí ladit s pletí a dobře se roztírat. Svá pro a proti má pudrová i krémová varianta

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohdy můžete vynechat make-up a dodat tvářím barvu jen tvářenkou. Odvede víc práce, než si myslíte. Zdravíčko prostě umí divy. Klíčové je vybrat si ten správný odstín i texturu. Ale jak?

Článek

Tvářenek existuje v dnešní době spousta. Klasikou jsou pudrové varianty, které můžou být matné, nebo s příměsí třpytek, jednobarevné, nebo namíchané z více odstínů. Trendy záležitost jsou krémové nebo tekuté varianty. Záleží, jakého efektu v líčení chcete dosáhnout. Každopádně by vám neměla ve výbavě chybět, jestli toužíte po svěží barvě ve tváři. Jak si vybrat tu správnou texturu a odstín?

Pudrové tvářenky

Začneme pudrovou variantou, to je nadčasová klasika. Hodí se pro všechny typy pleti, ale na mastnou víc. Díky tomu, že jde o pudr, vydrží na tváři déle. „Pudrovou variantu můžete pak využít i jako stíny,“ radí make-up artistka Klára Jakabová.

Nanášejte ji na podklad z make-upu. Použijte k tomu zkosený štětec, který není příliš hustý, aby nenabíral zbytečně moc barvy. Není totiž nic horšího, než když máte na tvářích dvě růžová kola. Štětec po nabrání vždy oklepejte a nanášejte tvářenku jemným ťupkáním. Přidávat totiž jde, ale ubírat ne. Co dělat, když to přeženete? Můžete se pokusit odstín utlumit vrstvou béžového pudru v barvě pleti, pokud nemáte čas tvář odlíčit a začít znova.

Krémové tvářenky

Další možností je pustit se do líčení pomocí mastnějšího krémového nebo tekutého zdravíčka, které se hodí, i když si nechcete zrovna dávat make-up. Jde o nejvíc trendy variantu, díky které získáte šťavnatý svěží vzhled – a troufáme si říct, že i mladistvější.

„Na mastné pleti ale nemusí krémová tvářenka dobře držet,“ varuje vizážistka Soňa Šajdáková, nicméně pro suchou nebo normální pokožku je skvělou volbou. Musíte ji nanášet na mastný podklad, tudíž na krémovanou pleť nebo make-up, tedy ne na pudr. Tím pádem dobře přilne k pleti a bude se vám dobře rozpracovávat.

Nanášejte ji tužším, hustým štětcem nebo prsty, opět ťupkavými pohyby „Teď je velkým trendem krémové multilíčidlo, které můžete použít na tváře, na rty i oči místo očních stínů,“ dodává odbornice. Také se nebojte na líčka využít krémovou nebo tekutou rtěnku! Zbytek líčení vždy zafixujte pudrem, ale tváře vynechte.

  • Hledáte nejvíc odolnou variantu líčení s tvářenkou? Naneste na make-up tu krémovou a ještě ji zafixujte pudrovou v podobném odstínu.

Kam nanášet zdravíčko

Rozhodně se neomezujte jen na jablíčka tváří, ale inspirujte se výše ukázkou líčení modelky Candice Swanepoel. Barvu nanášejte i na lícní kosti a pak třeba i maličko (opravdu maličko!) na nos a na čelo nad nejvyšší body obočí - vypadá to pak, jako byste byly opálené.

Jakou barvu tvářenky

Chcete docílit nahého líčení, jako byste tvářenku vůbec neměly? Nebo na ni naopak chcete upoutat? „Pokud máte pleť dorůžova, nebála bych se té v neutrálním nebo dohněda odstínu. Na snědé pokožce budou skvěle fungovat sytější, broskvové tvářenky,“ vysvětluje Soňa Šajdáková.

A pokud si nejste jisté, korálová barva, tedy ideální poměr růžové a oranžové, je univerzální. Zdravíčka můžete najít i v tmavším bordó/fialovém odstínu. Jinak vypadá v balení a jinak na kůži, když ji nanesete v tenké vrstvě, takže je hned nezavrhujte.

  • „Ráda ladím rtěnku a tvářenku do podobného odstínu, celý look je potom propojený a harmonický,“ dodává make-up artistka Klára Jakabová.
Foto: Jamie McCarthy , Gettyimages.com, Profimedia.cz

Světlá pleť, oči i vlasy. Pro zpěvačku Sabrinu Carpenter se hodí růžový odstín. Všimněte si také, jak má tvářenku dokonale rozpracovanou do zbytku make-upu. Naopak Selena Gomez je tmavší typ a taková růžová by na ní vypadala nepatřičně až nevkusně, neutrální tóny a broskvová je to pravé!Foto: Jamie McCarthy , Gettyimages.com, Profimedia.cz

Tipy na tvářenky

Načítám