Hlavní obsah

Krásné nohy za pár minut? Dopřejte si pedikúru!

Foto: Thinkstock

Pečlivá a pravidelná pedikúra je pro zdraví a krásu nohou důležitáFoto: Thinkstock

Reklama

Pěkně upravená chodidla jsou dnes samozřejmostí, nemluvě o letní sezoně, kdy nožky vystavujete na odiv skoro pořád. Nejde však jen o estetickou stránku, ale také o zdraví. Co si budeme povídat, nohy denně mnoho hodin trpí v botách. Na místě je tedy pečlivá a pravidelná pedikúra!

Článek

„Existuje několik typů pedikúry. Dříve byla v oblibě pedikúra na mokrý způsob, protože je mnohem snazší a pohodlnější. Dnes se však již klade větší důraz na suchou variantu prováděnou speciálními přístroji. Postup před každou pedikúrou je stejný, a je jím individuální zhodnocení, co je pro nohy aktuálně vhodné, zda se vyskytují plísně, bradavice, ekzém...,“ říká kosmetička Lucie Sedlmajerová.

Pedikúra „namokro“

Dnes je ještě stále hojně využívaný typ pedikúry, kdy se nohy nechají odmočit v lázni, a ztvrdlá kůže se pak odstraňuje pomocí škrabky. Jenže, bohužel zde existuje riziko (které se v praxi často stává), že se řízne hlouběji, než se má – a to je pěkně nepříjemná věc! Protože jsou nohy vlivem vody rozmočené a „nabobtnalé“, je pak mnohem těžší odhadnout, kde je ještě kůže, a kde už se řeže do živého. I zkušená pedikérka se často může zmýlit. Rána se má tendenci zvláště na nohou rychle zanítit, dlouho krvácí, bolí a špatně se hojí.Přesto je tento typ velmi oblíbený, jelikož je důkladný a vhodný zejména na velmi ztvrdlou kůži na patách. Jeho cena je příznivá – pohybuje se zpravidla od 150 korun. Doporučuje se opakovat každé 3–4 týdny.

Výhoda: Vlivem odmočených nohou se pak snáze upravují nehty (i velmi tvrdé či deformované). Péče trvá přibližně 1 hodinu.

Foto: Thinkstock

Výhodou pedikúry „namokro“ je snažší úprava nehtůFoto: Thinkstock

Pedikúra na suchý způsob

Pro tento typ se používá speciální rotující rašple. Procedura není nepříjemná, nebolí a je zde mnohem menší riziko zranění.

Pokud máte zkušenosti s nepříjemnými otlaky na nohou a s nimi spojenými kuřími oky, vsaďte na tento způsob ošetření, je i v tomto případě velice účinný. Často se také objevuje pod názvem medicínská pedikúra a její cena se pohybuje okolo 800 až 1200 korun – pokud však budete mít štěstí a natrefíte na salon poskytující slevy či množstevní slevové kupony, může vás tato kvalitní metoda vyjít i na zlomek zmíněné ceny – ostatně, to dnes platí snad u všech typů kosmetických procedur.

Výhoda:U suchého typu pedikúry je trvanlivost delší(více než 1 měsíc), a protože je kůže při procesu celistvá, je vhodný zejména na redukci prasklin, které při pravidelném opakování zcela mizí. Hodí se pro kůži jemnou, a tudíž citlivější ke zranění. Procedura trvá přibližně 1 hodinu.

Foto: Thinkstock

V létě pedikúru ocení všichni, nejen vaše nohyFoto: Thinkstock

Pedikúra à la SPA

Jak již napovídá název, jedná se o metodu velmi, velmi příjemnou. Kromě samotné pedikúry (možné jak na mokrý, tak suchý způsob), se posléze ještě aplikuje speciální vonná kúra, výživná emulze a nechybí ani tolik oblíbený parafínový zábal, který má příznivý vliv na regeneraci pokožky, a díky teplu urychluje látkovou výměnu. V rámci této pedikúry si můžete dopřát i několikaminutovou masáž chodidel. Tento typ pedikúry se nezřídka označuje také jako wellness a jeho cenová relace se pohybuje v průměru od 500 do 1500 korun.

Výhoda: Užijete si zpravidla 1,5–2 hodiny relaxace, navíc poskytuje kromě šetrné péče o nohy (lázeň + úprava skalpelem + peeling) a finální úpravy nehtů zpravidla také aplikaci masky a závěrečného krému. Opakování je vhodné jednou za měsíc.

Domácí péče o nohy

Pedikúru je vždy lepší svěřit do rukou profesionála, alespoň co se týče opracování přebytečné kůže. Ostatní však s trochou cviku a trpělivosti zvládnete sami! Jak na to? Stejně jako například tváři nebo rukám, věnujte i chodidlům každodenní péči (tipy na domácí pedikúru najdete ve článku Letní kúra pro ukázkové nožky). Nejlépe večer před spaním natírejte nohy některým ze speciálních krémů. „Výborné jsou například krémy a emulze s aloe vera, ženšenem, levandulí, konopným olejem nebo včelím voskem – značky AloeTrox, Neutrogena, Eucerin, Avon,“ radí Lucie Sedlmajerová.

Podobné krémy tvoří celou základní péči, krásně zvláčňují a zároveň slouží jako prevence proti rohovatění kůže. Proto je vždy lepší pořizovat si tyto přípravky v lékárně a nebát se investovat.

Další součástí by mělo být pečlivé zastřihávání nehtů pomocí speciálních nůžek, které zajistí, že nehty nebudou zarůstat. Posledním, ale neméně důležitým krokem, je maximální hygiena nohou. Pokud máte chodidla náchylná k plísním, pravidelně aplikujte antibakteriální přípravky – doporučujeme sprej PEO či krém nebo roztok Canespor.

A dámy, nezapomeňte na krásné barvičky vašich nehtů. Skvělou inspiraci naleznete v článku Laky na nehty v odstínech, které letí!.

Reklama

Související témata:

Načítám