Hlavní obsah
3,6
(87)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Baumkuchen, neboli „stromový dort“ se skládá z jemných vrstviček postupně pečeného mandlového těsta, které ve finále připomínají letokruhy stromů.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Těsto
  • 150 g marcipánu
  • 4 lžíce mandlového likéru amaretto
  • 6 ks vejce
  • 200 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • 100 g cukru krupice
  • 80 g hladké mouky
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 1 špetka soli
K dokončení
  • 5 lžic meruňkové marmelády
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 200 g čokolády 60%
Článek

Na pohled je nenápadný až skromný, výroba je poměrně pracná, tak proč se do tohoto dortu vůbec pouštět? Protože chutná jako marcipánové nebe a po prvním soustě zapomenete na všechna příkoří při pečení.

Postup

01.

Máslo nakrájejte na menší kostičky a nechte chvíli povolit. Dortovou formu (menší, s průměrem 19-21 cm) vyložte papírem na pečení, oddělte žloutky od bílků, mouku prosejte se škrobem, a ještě promíchejte metličkou, aby se suroviny dobře promísily. Předehřejte troubu na 200 °C.

02.

Do větší mísy nastrouhejte marcipán na jemném struhadle. Přidejte amaretto a začněte pomalu šlehat. Marcipán po chvíli povolí, absorbuje likér a začne se měnit na hladkou roztíratelnou hmotu.

Foto: Tomáš Rubín

Buďte trpěliví a občas stěrkou setřete kousky marcipánu ze stěn mísy, po chvíli se marcipán promění na hladkou hmotuFoto: Tomáš Rubín

Tip: Amaretto pomůže při šlehání, navíc dodá dortu ještě výraznější mandlovou chuť a vůni. Můžete ho nahradit mandlovicí nebo mandlovým likérem.

03.

Až bude mít marcipán krémovou konzistenci, postupně k němu zašlehejte změklé máslo, moučkový cukr a po jednom také žloutky.

Foto: Tomáš Rubín

Šlehejte, až bude hmota hladká, nadýchaná a výrazně zesvětláFoto: Tomáš Rubín

04.

K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat. Až se vytvoří bílá pěna, postupně přidávejte krupicový cukr a ušlehejte hladký a pevný sníh.

Foto: Tomáš Rubín

Sníh do dortu je hotový, když tvoří tzv. měkké špičky, které se po vytažení metliček líně ohýbají směrem dolůFoto: Tomáš Rubín

05.

Sníh střídavě s moukou po částech zlehka zapracujte k marcipánové hmotě, můžete použít stěrku nebo ruční šlehací metličku.

06.

Na dno dortové formy rozetřete asi 2–3 lžíce těsta tak, aby v tenké vrstvě pokryly celé dno, a vložte do trouby. Pečte asi 4–5 minut, až povrch těsta zezlátne a zpevní. Vyjměte z trouby, na povrch rozetřete další 2–3 lžíce těsta a takhle postupujte, až spotřebujete všechno těsto.

Foto: Tomáš Rubín

Upéct první dvě nebo tři vrstvy je nejsložitější, musíte „vychytat“ dobu pečení a případně si pohrát s nastavením teploty troubyFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Správně upečená vrstva je na dotek téměř suchá a začíná zlátnoutFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Na upečenou vrstvu rozetřete další lžíce těsta a takhle postupujte, až spotřebujete všechno těsto, vystačí vám na 10–12 vrstevFoto: Tomáš Rubín

Tip: Dort pečte na mřížce umístěné v horní třetině trouby a pod ní případně vložte ještě jeden prázdný plech, pomůže ochránit spodek dortu před spálením.

07.

Upečený dort vyjměte z trouby a nechte chvíli zchladnout ve formě. Poté nožem uvolněte boky a vyjměte na mřížku. Nelekejte se, když budou okraje dortu vypadat spáleně – je to jenom jemná povrchová vrstva, kterou snadno seškrábnete a případně lehounce seříznete ostrým nožem.

08.

Mírně zahřejte hladký meruňkový džem, celý povrch dortu vydatně potřete a nechte chvíli zaschnout.

09.

V menším rendlíku přiveďte k varu smetanu, odstavte a ihned do ní vsypejte čokoládu nalámanou na menší kostičky. Nechte chvíli postát a poté vymíchejte do hladka, vznikne vám čokoládový krém zvaný ganache na polevu. Polevu rovnoměrně nalijte na dort, uhlaďte a nechte v chladu ztuhnout a rozležet. Dort můžete ozdobit mandlovými lupínky nebo jedlými květy.

Na marcipánu nešetřete a kupte opravdu ten pravý, mandlový. Nebo si ho rovnou udělejte doma, postačí vám pár ingrediencí.

Reklama

Související témata:

Načítám