Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Baumkuchen, neboli „stromový dort“ se skládá z jemných vrstviček postupně pečeného mandlového těsta, které ve finále připomínají letokruhy stromů.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Těsto
  • 150 g marcipánu
    8
  • 4 lžíce mandlového likéru amaretto
  • 6 ks vejce
    3
  • 200 g másla
    7
  • 80 g cukru moučka
  • 100 g cukru krupice
  • 80 g hladké mouky
    1
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 1 špetka soli
K dokončení
  • 5 lžic meruňkové marmelády
  • 200 g smetany ke šlehání
    7
  • 200 g čokolády 60%
    6
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Na pohled je nenápadný až skromný, výroba je poměrně pracná, tak proč se do tohoto dortu vůbec pouštět? Protože chutná jako marcipánové nebe a po prvním soustě zapomenete na všechna příkoří při pečení.

Postup

01.

Máslo nakrájejte na menší kostičky a nechte chvíli povolit. Dortovou formu (menší, s průměrem 19-21 cm) vyložte papírem na pečení, oddělte žloutky od bílků, mouku prosejte se škrobem, a ještě promíchejte metličkou, aby se suroviny dobře promísily. Předehřejte troubu na 200 °C.

02.

Do větší mísy nastrouhejte marcipán na jemném struhadle. Přidejte amaretto a začněte pomalu šlehat. Marcipán po chvíli povolí, absorbuje likér a začne se měnit na hladkou roztíratelnou hmotu.

Foto: Tomáš Rubín

Buďte trpěliví a občas stěrkou setřete kousky marcipánu ze stěn mísy, po chvíli se marcipán promění na hladkou hmotuFoto: Tomáš Rubín

Tip: Amaretto pomůže při šlehání, navíc dodá dortu ještě výraznější mandlovou chuť a vůni. Můžete ho nahradit mandlovicí nebo mandlovým likérem.

03.

Až bude mít marcipán krémovou konzistenci, postupně k němu zašlehejte změklé máslo, moučkový cukr a po jednom také žloutky.

Foto: Tomáš Rubín

Šlehejte, až bude hmota hladká, nadýchaná a výrazně zesvětláFoto: Tomáš Rubín

04.

K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat. Až se vytvoří bílá pěna, postupně přidávejte krupicový cukr a ušlehejte hladký a pevný sníh.

Foto: Tomáš Rubín

Sníh do dortu je hotový, když tvoří tzv. měkké špičky, které se po vytažení metliček líně ohýbají směrem dolůFoto: Tomáš Rubín

05.

Sníh střídavě s moukou po částech zlehka zapracujte k marcipánové hmotě, můžete použít stěrku nebo ruční šlehací metličku.

06.

Na dno dortové formy rozetřete asi 2–3 lžíce těsta tak, aby v tenké vrstvě pokryly celé dno, a vložte do trouby. Pečte asi 4–5 minut, až povrch těsta zezlátne a zpevní. Vyjměte z trouby, na povrch rozetřete další 2–3 lžíce těsta a takhle postupujte, až spotřebujete všechno těsto.

Foto: Tomáš Rubín

Upéct první dvě nebo tři vrstvy je nejsložitější, musíte „vychytat“ dobu pečení a případně si pohrát s nastavením teploty troubyFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Správně upečená vrstva je na dotek téměř suchá a začíná zlátnoutFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Na upečenou vrstvu rozetřete další lžíce těsta a takhle postupujte, až spotřebujete všechno těsto, vystačí vám na 10–12 vrstevFoto: Tomáš Rubín

Tip: Dort pečte na mřížce umístěné v horní třetině trouby a pod ní případně vložte ještě jeden prázdný plech, pomůže ochránit spodek dortu před spálením.

07.

Upečený dort vyjměte z trouby a nechte chvíli zchladnout ve formě. Poté nožem uvolněte boky a vyjměte na mřížku. Nelekejte se, když budou okraje dortu vypadat spáleně – je to jenom jemná povrchová vrstva, kterou snadno seškrábnete a případně lehounce seříznete ostrým nožem.

08.

Mírně zahřejte hladký meruňkový džem, celý povrch dortu vydatně potřete a nechte chvíli zaschnout.

09.

V menším rendlíku přiveďte k varu smetanu, odstavte a ihned do ní vsypejte čokoládu nalámanou na menší kostičky. Nechte chvíli postát a poté vymíchejte do hladka, vznikne vám čokoládový krém zvaný ganache na polevu. Polevu rovnoměrně nalijte na dort, uhlaďte a nechte v chladu ztuhnout a rozležet. Dort můžete ozdobit mandlovými lupínky nebo jedlými květy.

Na marcipánu nešetřete a kupte opravdu ten pravý, mandlový. Nebo si ho rovnou udělejte doma, postačí vám pár ingrediencí.

Energetická hodnota celkem pro: 20 cm průměr formy
Energie24 207,2 kJ
Bílkoviny85,12 g
Tuky382,44 g
Sacharidy493,52 g
Sůl2,21 g
SAFA195,12 g
Vláknina37,64 g
Cukry356 g
Související témata:

Načítám