Hlavní obsah
3,3
(1777)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Jemné drobečky zeleného korpusu, kterými je tenhle jednoduchý dort ozdobený, opravdu vypadají jako svěží mech. Když přidáte hrst drobného ovoce, iluze lesa bude dokonalá. A vsadíme se, že nikdo nepozná, že dezert za svou barvu vděčí opravdu velké hrsti špenátových listů.

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Těsto
  • 120 g listového špenátu
  • 5 ks vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 120 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Krém
  • 250 g mascarpone
  • 500 ml 40% smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce cukru moučka
Na dokončení
  • 3 lžíce marmelády
  • 1 hrst borůvek
  • 1 ks granátového jablka
Článek

Půvab dortu spočívá především v jeho netradiční barvě. Když ho upečete v dortové formě, bude sice stejně chutný, nadýchaný a šťavnatý, barva se ale „zatáhne“ a na povrchu bude lehce do hněda. Peču ho proto na plechu a dortové korpusy potom vyřežu nožem.

Postup

01.

Plech s vyšším okrajem vyložte papírem na pečení a troubu předehřejte na 180 stupňů. Špenát opláchněte pod tekoucí vodou a nechte pořádně okapat. Okapaný rozmixujte na hladkou kaši, dejte ho na sítko a nechte vykapat přebytečnou tekutinu.

02.

Do mísy rozklepněte celá vejce, přidejte cukr, špetku soli a intenzivně šlehejte do husté světlé pěny. Za stálého šlehání postupně přilévejte olej a nakonec zašlehejte vanilkový extrakt a vmíchejte vykapanou špenátovou kaši.

03.

Do hmoty zlehka vmíchejte mouku a prášek do pečiva, těsto vlijte na plech a zvolna pečte na 180 stupňů asi 20 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Nechte zchladnou.

04.

Na krém dejte do mísy vychlazené mascarpone a začněte šlehat. Přidejte vychlazenou smetanu, cukr a vanilkový extrakt a šlehejte do zhoustnutí.

05.

Z vychlazeného těsta vyřežte pomocí velkého talíře nebo dortové formy dva kulaté dortové korpusy. První umístěte na dortový podnos a potřete ho vrstvou červené marmelády. Naneste polovinu krému a přiklopte druhým korpusem. Vrch potřete zbylým krémem a hustě posypte rozdrobenými okrojky korpusu. Ozdobte drobným ovocem, nechte chvíli proležet a podávejte.

Tip: Případné zbytky těsta také rozdrobte a spojte se zbytky krému. Vytvarujte kuličky, nechte v lednici vychladit a pak je namáčejte v rozpuštěné čokoládě.

Zajímavý je také čokoládový dort s máslovým krémem a bramborami nebo pivní dort s čokoládou. To je výzva, co říkáte?

Reklama

Související témata:

Načítám