Hlavní obsah

Tiramisu jako dort? To musíte zkusit!

Hodnocení:
(137)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Italské tiramisu ve formě dortu? Za nás kdykoli! Kombinace domácího piškotového korpusu nasáklého kávou a jemného krému, který voní mandlovým likérem, je božská v jakékoli formě!

Ingredience pro:
1 dort
Na těsto
  • 6 vajec
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 špetka soli
Na pokapání
  • 1/2 hrnku silné černé kávy
  • 6 lžic alkoholu
  • 2 lžíce cukru moučka
Na krém
  • 500 g mascarpone
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 3 lžíce alkoholu
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 1 lžíce holandského kakaa
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny.

Foto: Eva Malúšová

Nic víc na tento dort nepotřebujete

Krok 2: Vejce s cukrem šlehejte elektrickým šlehačem asi 10 minut do pěny.

Foto: Eva Malúšová

Zkuste se ve svém okolí poptat na domácí vajíčka – jejich chuť je s kupovanými nesrovnatelná!

Krok 3: Přidejte prosátou mouku a špetku soli a těsto rozdělte do 2 vymazaných a vysypaných forem o průměru 18 cm. Můžete použít i jen jednu, ale ve dvou se vám korpusy upečou rychleji a rovnoměrněji.

Foto: Eva Malúšová

Korpus rozdělený do 2 forem se rychleji upeče i snadněji prokrajuje

Krok 4: Mezitím dotuha ušlehejte smetanu a v druhé míse prošlehejte mascarpone s cukrem. Dochuťte ho alkoholem (já dala mandlové amaretto, ale nic nezkazíte ani kávovým nebo kakaovým likérem) a opatrně zapracujte šlehačku.

Foto: Eva Malúšová

Pro extra poctivý krém do něj můžete (stejně jako se dává do klasického tiramisu) přidat až 3 žloutky

Krok 5: Oba vychladlé korpusy rozkrojte a z obou stran je potřete směsí kávy, cukru a likéru. Toho můžete samozřejmě ubrat podle věku strávníků.

Foto: Eva Malúšová

Piškoty ze všech stran potřete kávovým sirupem

Krok 6: Část krému si nechte na ozdobu a zbylým promažte korpusy. Lehce potřete i boky dortu. Ty uhlaďte, ale netrapte se tím, že těsto prosvítá – u domácího dortu jde hlavně o chuť, ne o dokonale uhlazený krém.

Foto: Eva Malúšová

Boky dortu uhlaďte tak, aby korpus prosvítal. V cukrářském slangu se tomu říká semi-naked cake, tedy polonahý dort

Krok 7: Sáčkem s hladkou zdobicí špičkou nyní udělejte na vrch dortu typické bobánky a posypejte je kvalitním kakaem, nejlepší jsou ta označovaná jako holandská nebo holandského typu.

Foto: Eva Malúšová

Ze zbylého krému udělejte kopečky a posypte je kakaem

Krok 8: Nechte alespoň 2 hodiny odležet a podávejte. Nám v lednici vydržel s přehledem další 2 dny, ale to jen proto, že jsem ho před kolegy zatajila...

Foto: Eva Malúšová

Není na tom nic těžkého, co říkáte?

Tip: Já dort pekla v menší, v 18centimetrové formě, takže pokud chcete větší korpus, množství surovin o půlku zvyšte.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama