Hlavní obsah

Křupavé šátečky se zelím: Upečte si tuhle klasiku i vy!

Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Jogurtové těsto či se zakysanou smetanou je snadné a výborně se s ním pracuje. Pak už stačí přidat lahodnou náplň ze zelí a křupavé slaninky a během chvilky máte na stole voňavou pochoutku, po které se zapráší! Zkuste naše plněné šátečky i vy.

Článek

Důvodů, proč jíst kysané zelí, je mnoho. Tím hlavním je to, že jde o hotový elixír zdraví. O tom by mohly vyprávět naše babičky. V regálech obchodů je najdete za pár kaček a na obalu by kromě zelí, soli a koření, jako je například kmín, nemělo být uvedeno nic jiného.

Zelné šátečky

Na 6 šátečků budete potřebovat: 180 g hladké mouky, 70 g zakysané smetany, 80 g tuku, 1 lžičku soli. Na náplň: 250 g kysaného zelí, 100 g anglické slaniny, 1 lžíci nasekané petrželky, 1 vejce na potření, kmín na posypání

Postup: Do velké mísy prosejte mouku se solí, přidejte nakrájený tuk a zakysanou smetanu. Vypracujte hladké těsto, které nechte chvilku odpočinout v chladu. Mezitím na pánvi opečte na kostičky nakrájenou slaninu. Vmíchejte zelí, petrželku a směs nechte vychladnout. Těsto vyválejte na 3 mm silnou tenkou placku a vykrojte z ní 6 čtverců. Na každý dejte hromádku směsi, pak těsto přehněte do tvaru šátečku a okraje pevně přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila. Šátečky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem, posypte kmínem a pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Rychlejší variantu šátečků můžete připravit z chlazeného listového těsta.

Čekáte hosty a chcete připravit nějakou slanou dobrotu? Zkuste tyhle fantastické slané muffiny s čedarem nebo okouzlete návštěvu některým z těchto lahodných závinů!

Patří kysané zelí neodmyslitelně do vaší spíže? Co z něho nejraději připravujete?

Reklama

Načítám