Hlavní obsah

Křupavé těsto s fantastickou náplní? Zkuste veganský pórkový koláč!

Foto: Marcel Rozhoň

Křupavé těsto i šťavnatá náplň jsou v tomto koláči dokonaléFoto: Marcel Rozhoň

Reklama

Chutnají vám klasické slané koláče? Zkuste i tuhle extra zdravou veganskou variantu. Náplň z pórku a uzeného tempehu je výtečná!

Článek

Víte, co je tempeh? Jde o fermentovanou sójovou pochoutku, kterou můžete nahradit třeba nezdravé uzeniny. V obchodech se zdravou výživou ho koupíte v různých podobách, jako je marinovaný nebo uzený tempeh. Přidat ho lze do těstovin, rizota, salátů a dalších pokrmů. Můžete ho smažit, dusit, zapékat nebo si na něm pochutnat jen tak, za studena. My ho použili do náplně tohoto skvělého koláče.

Pórkový koláč

Na 1 kulatou formu o průměru 28 cm potřebujete: 300 g pšeničné mouky, 1 lžíci sójové mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 150 g margarínu (Cocovit, Alsan, Provamel BIO), ½ lžičky soli. Na náplň: 1 cibuli, 2 pórky, 150 g uzeného tempehu, 2 lžíce olivového oleje, 300 ml sójové smetany, 2 lžíce škrobu, mouku, sůl, pepř, 150 g nastrouhaného veganského sýra (Veganz, Bedda, Simply V), sůl, pepř, špetku muškátového oříšku

Postup: Do velké mísy dejte pšeničnou i sójovou mouku, prášek do pečiva, sůl a na kousky nakrájený margarín. Vypracujte hladké těsto. Pokud je příliš suché, můžete přidat pár lžic vody. Těsto zabalte do fólie a nechte v chladu.

Mezitím připravte náplň. Cibuli nasekejte nahrubo, pórek nakrájejte na kolečka a tempeh na kousky. Pak vše společně opečte v pánvi na olivovém oleji. Vedle v rendlíku přiveďte k varu smetanu, zahustěte ji škrobem rozmíchaným v trošce mouky a přimíchejte ji do pórkové směsi. Směs osolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem a nechte vychladnout.

Mezitím vyválejte těsto na velikost formy. Těsto přeneste do formy a přebytečné okraje seřízněte a pečte 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Na předpečený korpus rozložte pórkovou náplň, posypte sýrem a koláč pečte dalších 20 až 30 minut při 170 °C stupních.

Tip: Zajímavou chuť koláč získá, když do něho přidáte ještě kousky čerstvého fenyklu.

Potřebujete odlehčit jídelníček? Zkuste netradiční rizota ze špaldy, pšenice nebo pohanky. Menu pro jarní detox vám zase dodá po zimě spoustu energie!

Reklama

Načítám