Hlavní obsah

Krůtí rizoto z trouby

Hodnocení:
(114)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

I když už všichni vědí, že opravdové risotto se připravuje za stálého podlévání z kulatozrnné rýže arborio, pro mnohé zůstane rizotem jídlo s kousky masa a zeleniny ze školní jídelny. Co tam po jméně, řekl by klasik, dobře připravené „české rizoto“ je chutné jídlo, a když ho připravujete v troubě, dělá se téměř samo.

Ingredience pro:
5 porcí
Budete potřebovat
  • 500 g krůtích prsou
  • 5 lžic oleje
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 3 hrnky vývaru
  • 2 hrnky rýže
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
K podávání
  • 100 g sýru eidam
  • 1 sklenička kyselých okurek
Článek

POSTUP

Krok 1: Krůtí maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kostky, cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ve větším hrnci, který můžete dát do trouby, rozpalte olej a osmažte cibuli dosklovata. Troubu předehřejte na 180 stupňů.

Krok 2: K osmažené cibuli přidejte maso, osolte, opepřete a opečte – teď máte čas oškrábat mrkev a nakrájet ji na kostičky. Mrkev přidejte k masu a také krátce opečte. Když se šťáva, kterou pustilo maso, vyvaří na tuk, zarestujte do základu rajský protlak a mletou papriku – stačí krátká chvilka, aby paprika nezhořkla – a podlijte vývarem (bez rozpaků ale můžete použít i vodu).

Krok 3: Do hrnce přidejte propláchnutou rýži, urovnejte, hrnec přiklopte poklicí, vložte do trouby a pečte asi 35 minut. Nemíchejte a obsahu hrnci důvěřujte. Po uplynutí této doby ochutnejte rýži a případně vraťte ještě na chvilku do trouby.

Krok 4: Vyjměte hrnec z trouby a nechte chvíli odpočinout. Poté vše odspodu načechrejte vidličkou a podávejte podle českých zvyklostí posypané sýrem a s kyselou okurkou.

Můj tip: Do základu na rizoto můžete přidat různé zbytky „červených“ omáček – ajvar nebo třeba paprikovou pastu. Můžete ho také přiostřit kouskem feferonky a schovat do něj třeba zbylou papriku a rajče.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama