Hlavní obsah

Kuchyně budoucnosti? Do paneláku jako dělané!

Foto: Gorenje

Kuchyně budoucnosti se vejdou všudeFoto: Gorenje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásná, plná chytrých spotřebičů, které budou umět nejen vařit a péct, ale zastanou i mnoho dalších prací, a velká, aby se sem všechno vešlo. Také si takto představujete kuchyň budoucnosti, která bude za dvacet či třicet let standardem? Jste na omylu. Bude to přesně naopak!

Článek

Majitelé malých kuchyní se mohou radovat. Sestavy budoucnosti totiž příliš místa nepotřebují. Velmi často se jedná jen o ostrůvky, v nichž je uloženo vše potřebné – od dřezu přes veškeré spotřebiče až po úložné prostory. Tím, že jde o malý prostor, se v kuchyni příliš nenaběháte. A některé koncepty jdou ještě dál – člověka postaví doprostřed varného centra jako bubeníka mezi bicí sestavu. Ten je tak stále uprostřed dění a má vše při ruce. Nevěříte? Tak se podívejte sami!

Příklad 1: Origami slavného designéra

Že jsou kuchyně budoucnosti zajímavé i pro současné designéry, potvrzuje jeden z nejslavnějších návrhářů současnosti Karim Rashid se svou ostrůvkovou kuchyní Origami. Základ tvoří úzký podstavec, který se směrem nahoru rozšiřuje a nahradí celou kuchyň. „Pracovní deska je rozdělena do tří částí podle funkce: k mytí je určena oblast se zapuštěným dřezem, na vaření ta s varnou deskou a k občerstvení slouží jídelní část. Ostrůvek je doplněn velkou nástěnnou skříní s příborníkem, zásuvkami a kuchyňskými spotřebiči,“ říká Alexandra Krígovská zastupující firmu Corian DuPont. Dvířka a zásuvky jsou totiž vyrobeny z umělého kamene Corian a dostala zajímavý trojrozměrný vzor.

Foto: Corian-1a

Takto vypadá kuchyň Origami od slavného Karima RashidaFoto: Corian-1a

Zaujala-li vás tato kuchyň, určitě se vám bude líbit i další návrh tohoto designéra: Byt roku 2050: Podívejte se!.

Příklad 2: Kuchař, nebo bubeník?

Už ani krok navíc! Italský designér Paolo Pininfarin se rozhodl šetřit při vaření nohy kuchaře: ve své kuchyni Acropolis ho postavil doprostřed ostrůvku a jednotlivá pracoviště rozestavěl kolem něj. Ten je zde právě jako bubeník uprostřed bicí soupravy, který má také všechny své nástroje hezky při ruce. Totéž platí pro tuto sestavu vyrobenou z recyklovaného hliníku. Uprostřed je varné a mycí centrum, po stranách pak odkládací a pracovní plocha. Nechybí ani regály na nádobí a další úložné prostory.

Foto: Snaidero

Stejně jako bubeníka obklopují bicí, kuchař má kolem sebe své nástrojeFoto: Snaidero

Potřebujete zařídit malý byt už teď? Zavřete kuchyň do skříně!.

Příklad 3: Jednu kuchyň, prosím!

Jako monolit, tedy jeden celistvý kus, navrhla svou kuchyň budoucnosti společnost Gorenje. Pokud se budou majitelé v budoucnu stěhovat, není problém ji vzít bez velké demontáže s sebou. Je vyrobena z kompozitních materiálů, které jsou velmi odolné, a tak může stát dokonce i na zahradě. Vypadá jako zaoblená krychle, v jejímž středu visí ostrůvek s dřezem a varnou deskou v prostoru. Ostatní spotřebiče – chladnička, myčka nádobí a trouby – jsou instalované do bočních skříněk. Černá skla spotřebičů tvoří zajímavý kontrast vůči bílé kuchyni.

Foto: Gorenje

Ostrůvek s dřezem a varným centrem je základem této kuchyněFoto: Gorenje

Příklad 4: Kuchyň na kolečkách

Ještě odvážnější představu budoucnosti nabídli mladí designéři v rámci prestižní soutěže Electrolux Design Laboratory. Skoro celou kuchyň totiž „zabalili“ do kontejneru na kolečkách. Nahoře je vysunovací elektrická varná deska, zásuvka pod ní chladí, nahradí tak lednici, zcela dole pak zbylo místo na nezbytný úložný prostor. Pravda, pro pětičlennou rodinu zde nenavaříte, ale na druhé straně se s takovou kuchyní snadno přesunete z pokoje do pokoje nebo i na balkon či zahradu.

Foto: Electrolux

Kontejner na kolečkách v sobě ukrývá varnou desku, lednici i úložné prostoryFoto: Electrolux

Tip redakce: Jste single? Pak se koukněte sem: 7 věcí, které oceníte, když bydlíte sami.

Příklad 5: Budoucnost? Nikoli, současnost!

Máte pocit, že vás se tohle týkat nebude a v klidu si dovaříte na své sedmimetrové lince ve tvaru písmene L? Omyl! Tyto kuchyně se už nyní objevují v showroomech a studiích. Příkladem je kuchyň Flux s multifunkčním ostrůvkem Cook Station italské značky Scavolin. „Potřebuje necelé dva metry čtvereční místa a na kruhovém půdorysu skrývá vylisovaný dřez v pracovní desce, nástěnnou vodovodní baterii, sklokeramickou varnou desku, digestoř, spodní skříňky se zásuvkami a praktické pomocníky v podobě desek na krájení či odkladače na nože. Tato kuchyň je ideální pro singles a nebo třeba muže, kteří doma tolik nevaří a přitom chtějí mít plnohodnotné vybavení,“ popisuje Miloslav Kolařík z Decolandu, kde si ji můžete koupit.

Foto: Scavolini

Ostrůvek Cook station je příkladem úsporně řešeného prostoruFoto: Scavolini

Máte stále pocit, že vaše malá kuchyň nikdy nemůže být krásná a moderní? Jak vidíte, budoucnost tento problém vyřeší za vás!

Související témata:

Načítám