Hlavní obsah
3,7
(3)
Foto: Alena Hrbková (Prostonárodní kuchařka Květy Fialové)

Foto: Alena Hrbková (Prostonárodní kuchařka Květy Fialové)

„Prostonárodní kuchařka Květy Fialové“ představuje nejoblíbenější recepty této slavné herečky (a kuchařky). Knihu stihla se svým kamarádem a kolegou Martinem Slunečkem sepsat i pokřtít krátce před svou smrtí… Ochutnáte jeden z jejích receptů?

10 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks kukuřičných kuřat
  • 2 ks jablek
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 dl bílého polosuchého vína
  • 1/2 ks chilli papričky
  • 1 lžička hladké mouky
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 trochu soli
Článek

Postup 

01.

Kuře rozporcujte na menší kousky, ponechejte kůži. Ze sójové omáčky, medu, nasekané chilli papričky, bílého vína a lžíce oleje vyrobte marinádu. Do ní naložte kousky kuřete a nechte nejméně hodinu marinovat.

02.

Maso opečte téměř nasucho na pánvi, aby se zatáhlo. Marinádu schovejte na později. Poté kuře vložte na pekáč, přidejte zbývající lžíci oleje a na kousky nakrájená jablka, osolte, přikryjte a nechte při 180 °C 45 minut péct. Podlévejte dalším vínem nebo vývarem.

03.

Do zbytku marinády vmíchejte mouku a provensálské koření a sos vlijte ke kuřeti. Ještě pár minut pečte, aby se na dně pekáče vytvořila hustá tmavá šťáva.

04.

Podávejte s rýží, limetkou a nasekanou chilli papričkou.

Foto: Alena Hrbková (Prostonárodní kuchařka Květy Fialové)

Med na kuřeti pěkně zkaramelizuje a chilli s bílým vínem mu zase dodají příjemný šmrncFoto: Alena Hrbková (Prostonárodní kuchařka Květy Fialové)

Co říkáte této nezvyklé kombinaci chutí?

Načítám