Hlavní obsah

Hráškové orgie: Pochutnejte si na slaném koláči, kari i rizotu!

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také se celé jaro těšíte, až si dáte slaďounký čerstvě vyloupaný hrášek? Váš čas právě přichází! A jestli vám i zbude, nezapomeňte si uvařit některý z dnešních receptů, jsou mu ušity na míru.

Článek

Čerstvý hrášek je skvělý i sám o sobě, ale když ho doplníte o slaninu, mátu nebo indické koření, posunete ho do úplně jiného levelu. Já s touhle vykutálenou zeleninou dneska upekla slaný koláč s mátou a sýrem, uvařila krémové kari s květákem a žlutým půleným hrachem a nakonec ho využila i do citronového rizota se slaninou. Co z toho byste si dali?

Hráškový koláč s mátou a sýrem

Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 225 g hladké mouky, 125 g másla, lžičku soli, lžičku kurkumy, lžičku tymiánu nebo rozmarýnu, 5 lžic bílého vína nebo vody, mouku na vyválení. Na náplň: 3 jarní cibulky, 2 lžíce másla, 3 vejce, 200 g smetany ke šlehání, sůl, pepř, hrst čerstvé máty, 150 g sýru feta, 300 g čerstvého nebo mrazeného hrášku

Foto: Mona Martinů

Kurkuma a tymián dodají křupavému těstu chuť i barvu a krémovou sýrovo-hráškovou náplň zase krásně doladí mátaFoto: Mona Martinů

Postup: Mouku, pokrájené máslo, sůl, kurkumu a tymián rozmixujte nebo rukama rychle zpracujte do podoby drobenky a postupně přidávejte tolik vína nebo vody, abyste vypracovali hladké nelepivé těsto. Rozválejte ho do tenka a vyložte s ním dortovou formu s odnímatelným okrajem. Já z odkrojků ještě vytvořila pásek, který jsem přilípla po obvodu. Dno několikrát propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem, zatižte sušenými luštěninami a dejte na 15 minut při 200 °C péct.

Mezitím si připravte náplň: pokrájenou cibulku nechte změknout na másle, stáhněte z ohně, vmíchejte k ní vajíčka a smetanu, ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a nasekanou mátou a přidejte i nadrobený sýr a hrášek. Nalijte na předpečený korpus, teplotu snižte na 180 °C a pečte asi 40 minut, až povrch zpevní a lehce zezlátne.

Tip: Vršek koláče jako já ozdobte čerstvou mátou, hráškem, jarní cibulkou a řeřichou. A jestli vám zachutnala kombinace hrášku a máty, určitě vyzkoušejte i naše oblíbené hráškové placičky se sýrem!

Hráškové kari s květákem a jogurtem

Na 4 porce potřebujete: hrnek sušeného žlutého půleného hrachu, 1 cibuli, lžíci čerstvého zázvoru, 3 lžíce řepkového oleje, chilli dle chuti, lžičku kurkumy, 2 lžičky kari, lžičku hořčičných semínek, lžičku garam masaly (nebo římského kmínu či koriandru), 3 rajčata, sůl, 1 květák, 1,5 hrnku čerstvého nebo mrazeného hrášku, 200 g řeckého jogurtu, citron, rýži k podávání

Foto: Mona Martinů

Kari je báječné jen tak nebo s rýží (já použila zdravější basmati natural)Foto: Mona Martinů

Postup: Žlutý hrách propláchněte a namočte (klidně i hodinu předem), než si připravíte zbylé ingredience. Najemno pokrájenou cibuli nechte spolu s nasekaným zázvorem a chilli změknout na oleji, přidejte kurkumu, kari, hořčičné semínko, garam masalu nebo jiné koření dle chuti a když začne vonět, vmíchejte nasekaná rajčata a znovu propláchnutý žlutý hrách. Zalijte třemi hrnky vody, dostatečně osolte a dejte vařit. Mezitím očistěte a na růžičky rozeberte květák. Tomu stačí kratší doba, proto ho k hrášku přidejte až po 20 minutách. Poté vařte ještě asi 15 minut, až je květák i hrách měkký. Vmíchejte zelený hrášek, nechte prohřát, zjemněte jogurtem a dochuťte citronovou šťávou. Podávejte s rýží (já použila zdravější basmati natural) nebo domácím naanem.

Tip: Nelámejte si hlavu, jestli doma nenajdete všechno koření – kromě kari, kurkumy a garam masaly je skvělý římský kmín, sušený koriandr i různé indické směsi. Já k jídlu na závěr přidala ještě sušené chilli marinované v olivovém oleji.

Hráškové rizoto se slaninou

Na 4 porce potřebujete: 100 g slaniny, 1 cibuli nebo 3 šalotky, 4 stroužky česneku, hrnek rýže arborio, 1/3 hrnku bílého vína, 2 hrnky vody nebo vývaru, sůl, 1,5 hrnku čerstvého nebo mrazeného hrášku, citron, pepř, ½ hrnku parmezánu

Foto: Mona Martinů

K jemnému citronovo-hráškovému rizotu si můžete dopřát i kousek opražené slaninyFoto: Mona Martinů

Postup: Slaninu pokrájejte na menší kousky a nechte ve větší pánvi pomalu vyškvařit. Dejte stranou a na vypečeném tuku opečte najemno pokrájenou cibuli. Přidejte nasekaný česnek a rýži, pořádně promíchejte a zalejte vínem. Nechte odpařit a zalejte dvěma hrnky vody nebo kvalitního vývaru. Osolte a za občasného míchání povařte do změknutí, v případě potřeby ještě přilejte vodu. Vmíchejte hrášek, nechte prohřát a dochuťte citronovou šťávou, čerstvě mletým pepřem a sýrem. Podávejte s odloženou slaninou a skrojkem citronu.

Souhlasíte, že čerstvě vyloupaný hrášek chutná jako esence léta, nebo vzpomínáte spíše na jiné chuti?

Načítám