Hlavní obsah
3,2
(84)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Omáčky se základem z kořenové zeleniny připravuji moc ráda. Jsou chuťově bohaté, nasytí a v tomhle období představují příjemnou cestu, jak do sebe dostat další z doporučených pěti porcí zeleniny denně. Přidáte-li divoké koření a trochu dobrého vína, proměníte i obyčejná kuřecí stehna v lahůdku hodnou svátečního stolu.

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat:
  • 4 ks kuřecích stehen
  • 50 g špeku
  • 2 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 čtvrtka celeru
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 150 ml červeného vína
  • 300 ml drůbežího vývaru
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 list bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky jalovce
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce listové petržele
Článek

Postup

01.

Očistěte a omyjte všechnu zeleninu. Cibuli nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu na stejně velké kostičky. Špek nakrájejte na kostičky asi půl centimetru velké. Kuřecí stehna  také omyjte a dobře osušte.

02.

Do velkého hlubokého hrnce, který může do trouby, vsypte špek a na středně vysokém plameni ho začněte smažit. Nejdřív zprůhlední a pustí tuk a poté začne bělat. To je chvíle, kdy do hrnce vložte kuřecí stehna kůží dolů a opečte je. Neodlepujte je násilím ode dna, potrhali byste kůži. V klidu počkejte, až se pustí sama, poté je opečte i z druhé strany a vyjměte na chvíli na talíř. Rozpalte troubu na 180 °C.

03.

Do uvolněného hrnce vsypte všechnu zeleninu a společně ji krátce opečte. Osolte, přidejte rajčatový protlak, rozmíchejte ho v základu a přilijte víno. Vařečkou ode dna uvolněte všechny přilepené kousky a nechte víno odvařit. Přidejte vývar a koření. Na základ přesuňte opečená kuřecí stehna i se šťávou, kterou pustila. Stehna také osolte a vše dejte do vyhřáté trouby.

04.

Za občasného podléváni šťávou pečte asi 40 minut, poté zvyšte plamen a dopečte tak, aby kůžička zezlátla. Nechte chvíli odpočinout a podávejte posypané čerstvou petrželovou natí.

Jakou zvolit přílohu? K téhle úpravě masa se hodí téměř jakákoliv příloha. Chutnají s těstovinami, hrubší bramborovou kaší nebo noky a omáčky je dost i na knedlíky. Když ale chcete jídlo ještě vylepšit, zkuste nějakou netradiční přílohu. Třeba smaženou polentu s tymiánem a cibulkou.

Napadá vás nějaká jiná netradiční příloha? 

Související témata:

Načítám