Hlavní obsah
4,6
(9)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Už vás omrzely stereotypní přílohy, které připravujete neustále dokola? V tom případě nevěšte hlavu a připravte výbornou smaženou polentu ovoněnou tymiánem! Hodí se skvěle ke všem druhům mas, k omáčkám, ale pochutnáte si na ní i jen tak samostatně.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 225 g polenty
  • 1 lžička soli
  • 4 stroužky česneku
  • 30 g goudy
  • 6 snítek čerstvého tymiánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
Článek

Postup

01.

Polentu připravte ideálně den předem, a to podle návodu na obalu. Na 1 litr vody potřebujete 225 g polenty. Kukuřičný prášek přisypávejte postupně za stálého míchání do vroucí osolené vody. Jakmile zhoustne na kaši, je polenta hotová. Trvá to asi tři minuty.

02.

Polentu odstavte a ochuťte. Přidejte dva stroužky prolisovaného česneku, na kostičky pokrájenou goudu, polovinu nasekaného tymiánu a sůl.

03.

Formu na chléb (nebo jakoukoliv jinou) vyložte pečicím papírem a připravenou polentou ji naplňte. Nechte vychladnout, zakryjte fólií a dejte nejlépe přes noc vychladit do lednice.

04.

Vychlazenou polentu rozkrájejte na plátky a potřete olivovým olejem smíchaným se zbývajícími stroužky prolisovaného česneku.

05.

Rozehřejte pánev s kapkou olivového oleje a přihoďte zbývající snítky tymiánu. Plátky polenty opékejte z každé strany asi tři minuty dozlatova. Tymiánem ovoněnou polentu nechte okapat od přebytečného oleje.

Tip: Plátky polenty můžete podávat posypané strouhaným sýrem a smaženou cibulkou, ozdobené tymiánem.

Máte polentu rádi? Vyzkoušejte také grilovanou cibulku s kari polentou.

Související témata:

Načítám