Hlavní obsah

Smažená polenta s tymiánem a cibulkou

Hodnocení:
(5)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Už vás omrzely stereotypní přílohy, které připravujete neustále dokola? V tom případě nevěšte hlavu a připravte výbornou smaženou polentu ovoněnou tymiánem! Hodí se skvěle ke všem druhům mas, k omáčkám, ale pochutnáte si na ní i jen tak samostatně.

Ingredience pro:
4 porce
  • 225 g instantní polenty
  • sůl
  • 4 stroužky česneku
  • 30 g goudy
  • 6 snítek čerstvého tymiánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička smažené cibulky
Článek

Postup

Krok 1: Polentu připravte ideálně den předem, a to podle návodu na obalu. Na 1 litr vody potřebujete 225 g polenty. Kukuřičný prášek přisypávejte postupně za stálého míchání do vroucí osolené vody. Jakmile zhoustne na kaši, je polenta hotová. Trvá to asi tři minuty.

Krok 2: Polentu odstavte a ochuťte. Přidejte dva stroužky prolisovaného česneku, na kostičky pokrájenou goudu, polovinu nasekaného tymiánu a sůl.

Krok 3: Formu na chléb (nebo jakoukoliv jinou) vyložte pečicím papírem a připravenou polentou ji naplňte. Nechte vychladnout, zakryjte fólií a dejte nejlépe přes noc vychladit do lednice.

Krok 4: Vychlazenou polentu rozkrájejte na plátky a potřete olivovým olejem smíchaným se zbývajícími stroužky prolisovaného česneku.

Krok 5: Rozehřejte pánev s kapkou olivového oleje a přihoďte zbývající snítky tymiánu. Plátky polenty opékejte z každé strany asi tři minuty dozlatova. Tymiánem ovoněnou polentu nechte okapat od přebytečného oleje.

Tip: Plátky polenty můžete podávat posypané strouhaným sýrem a smaženou cibulkou, ozdobené tymiánem.

Máte polentu rádi? Vyzkoušejte také grilovanou cibulku s kari polentou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama