Hlavní obsah
3,3
(28)
Foto: Alena Hrbková (Nová biokuchařka Hanky Zemanové)

Foto: Alena Hrbková (Nová biokuchařka Hanky Zemanové)

Za bibli všech fanoušků zdravého vaření lze považovat Biokuchařku Hanky Zemanové, která vyšla v roce 2018 ve spolupráci s Davidem Šaškem. Najdete v ní i recepty s masem, a právě jeden z nich jsme zkusili i my. Na ukázku pro vás od něj máme lahodné kuřátko, které připravíte i s přílohou v jednom hrnci.

10 min.
Příprava
2 hod., 55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks kuřecích stehen
  • 100 g mrkve
  • 50 g kořenové petržele
  • 50 g celeru
  • 100 g cibule
  • 400 g brambor
  • 1 hrst čerstvé šalvěje
  • 50 g másla
  • 1,5 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
Článek

Postup

01.

 Všechnu zeleninu nakrájejte na větší kusy, brambory rozpulte (máte-li pěkné bio brambory, tak i se slupkou) a smíchejte v litinovém hrnci, ke kterému máte i těžkou poklici, a přidejte asi 10 lístků šalvěje a trochu soli.

02.

Stehna rozdělte příčným řezem v kloubu na horní a dolní díl. Naporcované maso osolte, ochuťte čerstvě mletým pepřem a kmínem a naskládejte do hrnce na zeleninu. Z 500 ml vody, kurkumy a hořčice umíchejte sos a vše jím zalijte. Poklaďte kousky másla.

03.

Hrnec přiklopte poklicí a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. (Hrnec nesmí být příliš velký, stehna by měla být do dvou třetin potopená.) Pečte asi dvě hodiny. Během pečení kontrolujte a přelévejte výpekem. Případně ještě přilijte trochu vody, nebo naopak nechte péct posledních 15 minut bez poklice, je-li omáčka příliš řídká.

04.

Když stehna získají zlatavou barvu, maso je křehoučké a odděluje se od kosti, můžete podávat.

Tip

Všechny suroviny, které jsou na našem trhu dostupné, doporučuje Hanka používat v biokvalitě.

Foto: Alena Hrbková (Nová biokuchařka Hanky Zemanové)

Šťavnaté kuřátko podávejte se zeleninou, s níž se dusilo, a bohatou šťávou, která se z něj vypeklaFoto: Alena Hrbková (Nová biokuchařka Hanky Zemanové)

Vaření v jednom hrnci je tak snadné! Zkuste i třeba těstoviny nebo kuře s bramborami a hráškem.

Reklama

Související témata:

Načítám