Hlavní obsah

20 let od smrti Miloše Macourka: Kdo našel kouzelný prsten v Arabele a jaké ucho blikalo Machovi?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Dnes je to přesně 20 let od smrti geniálního scenáristy a spisovatele Miloše Macourka (†75). Muže, který svým humorem, neotřelými nápady a skvělou fantazií bavil a stále baví tisíce dětí i dospělých. Jak dobře se vyznáte ve světě jeho knih, filmů, seriálů a legendárních postav?

Článek

Na kontě má nespočet filmových komedií, filmů pro děti, pohádkových seriálů, ale i dětských knih. Scenárista a spisovatel Miloš Macourek dokázal ve své mysli vytvořit a na papír zhmotnit světy, postavy a příběhy, které baví děti i dospělé, a to už mnoho desítek let. Vyznáte se v jeho postavách a příbězích, na nichž jste nejspíš vyrostli vy, vaše děti nebo už i vaše vnoučata? Své znalosti si ověřte v našem kvízu.

1. Žofka je slavná kniha, ale také hlavní postava legendárního večerníčku. Vymyslel a život téhle rozverné zvířecí slečně vdechl právě Miloš Macourek, ale konkrétní podobu jí dal malíř a ilustrátor Adolf Born. Jaké zvířátko Žofka je?
2. Kdo by neznal Macha a Šebestovou a jejich kouzelné sluchátko. Ano, i tyhle postavy stvořil Miloš Macourek. A i tihle dva se propracovali z knížky až do filmu. Na začátku každého večerníčkového dílu Mach sjíždí schodiště po zábradlí a na jeho konci mu červeně zabliká ucho, jako v autě blinkr. Které ucho to je?
3. U Macha a Šebestové ještě zůstaneme. Legendární není jen samotný příběh, ale i úvodní písnička. Její text jistě znáte. My jsme žáci 3. B, bereme však na sebe, podobu... jaké je první zvíře?
4. Živočichopis je slavná knížka Miloše Macourka určená dětem. Hlavními hrdiny jsou nejrůznější zvířátka – třeba i brejlovec či kudlanka nábožná. Víte, jakou formou je kniha plná slovních hříček psaná?
5. Miloš Macourek ale netvořil jen pro děti, jako scenárista je autorem či spoluautorem mnoha filmových komedií. Jedna z následujících ale do jeho portfolia nepatří. Která?
6. Seriál Arabela je naprostá klasika. Vše se točí kolem kouzelného zvonečku, kterým lze ze země pohádek povolat kouzelníka Rumburaka. Vzpomenete si, jak k němu rodina Majerů přišla?
7. Seriál Létající Čestmír je dokonalé sci-fi pro děti. Malý Čestmír Trnka zakopne o kouzelný kámen a dostane se na planetu květin, jež pak díky přineseným semínkům vypěstuje i doma. Vůně květin mu pak dává různé schopnosti – může díky nim létat, stárnout a podobně. Víte, jakou měl kámen, kterým to všechno začalo, barvu?
8. Komedie Šest medvědů s Cibulkou je také naprostá klasika. Lubomír Lipský v roli vyhozeného cirkusového cvičitele medvědů, který v ženském převleku nastupuje jako kuchařka do školní jídelny, je bezkonkurenční. Autorem scénáře je Miloš Macourek ve spolupráci s režisérem Oldřichem Lipským. Vzpomenete si, proč principál Cibulku vyhodil?
9. Křeček v noční košili je další sci-fi komedie. Malý Kája musí na prázdninách spát v košili po pradědečkovi, protože si zapomněl pyžamo. Košile je ale kouzelná a umožní mu setkání s pradědečkem, velkým vynálezcem. Nasměruje pravnuka ke své staré dokumentaci převratného objevu, na němž shodou okolností nyní pracuje Kájův starší bratr Radim. O jaký vynález v seriálu jde?
10. Vraťme se ještě k Macourkovým dětským knížkám. Napsal jich hodně, ale nás zajímá soubor humorných moderních pohádek, z nichž jmenujme například O holčičce s náhradní hlavou, Proč se už ve škole netahá za uši nebo O chlapečkovi, který se stal kredencí. Celá kniha pak nese jméno jedné pohádky o mravenečníkovi. Znáte její název?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Pohádky, rodinné komedie, hrané filmy pro děti, to mají rádi malí i velcí. Ale hitem jsou i tyhle nejlepší animované filmy (i) pro dospělé! Znáte je?

Reklama

Načítám