Hlavní obsah

Kvíz pro dovolenkáře: Kde jsou Zlaté Písky a jak se jmenují nejslavnější lázně v Budapešti?

Foto: NeonShot, Shutterstock.com

Foto: NeonShot, Shutterstock.com

Kdo by nemiloval dovolené. Letní, ale i ty zimní. A protože dnes je Světový den cestovního ruchu, pojďme trochu cestovat. Jak dobře znáte oblíbené dovolenkové destinace Čechů?

Článek

Dnes by měli slavit všichni, co milují cestování. I když poslední dva roky byly spíš ve znamení koronaviru a objevovat svět moc nešlo, letošní prázdniny jsme si již užili se vším všudy. A zimní dovolená bude snad také bez omezení.

Tak se ukažte, jak se vyznáte v dovolenkových destinacích, které Češi už roky milují?

1. Zlaté Písky a Sluneční Pobřeží, dvě legendární dovolenková letoviska, která jsou oblíbená už po generace. Ve které zemi najdete tato dvě místa, kam Češi pravidelně vyráží, a to jak dnes, tak i v době komunismu?
2. Do Egypta se jezdí Češi ohřát v době, kdy u nás padá sníh. Proslul krásným mořem plným korálů a podmořského života, ale také velkým množstvím úchvatných památek. Legendární jsou samozřejmě pyramidy, včetně největší Cheopsovy. Kde je v Egyptě najdete?
3. Chorvatsko Češi milují, o tom není pochyb. Je poměrně blízko, pyšní se pěkným mořem, místní jsou nám blízcí jazykem i mentalitou. Míst, kam se jezdí, je nespočet. Které z následujících měst je nejjižněji?
4. Je to ostrov v pořádně studeném Baltském moři. Najdete tu krásné křídové útesy, větrné počasí a místní specialitu v podobě rybího hamburgeru. S pevninou je spojen moderním mostem, takže dostat se na něj je snadné. O jakém místě je řeč?
5. Když se řekne Costa Brava, jaká zem vás okamžitě napadne?
6. Když se řekne Maďarsko, každého napadne jezero Balaton. Ale Maďarsko, to je také Budapešť plná nádherných památek a termálních lázní. Víte, jak se jmenují ty nejslavnější, které jsou uprostřed městského parku a patří k největším lázním v Evropě?
7. I Slovensko patří k vyhledávaným dovolenkovým cílům, ať už letním, nebo zimním. U našich sousedů se dá totiž skvěle lyžovat, nejvyhlášenější je pravděpodobně lyžařské středisko Jasná s vrcholem jménem Chopok, kam každoročně míří hodně Čechů. V jakém pohoří se nachází?
8. Začátek lyžařské sezony se blíží, tak nesmíme zapomenout ani na místa, kam Češi vyráží za zimními sporty. Lyžaři mají v oblibě Rakousko. Hintertux, Stubai, Mölltal, Dachstein či Pitztal. Víte, co mají tyhle lyžařské ráje společného?
9. Ostrov Djerba, to je v podstatě exotika za rozumnou cenu. Za teplem a mořem tam každoročně míří nespočet Čechů. Které zemi ostrov patří?
10. Kanárské ostrovy spadající pod Španělsko jsou také velmi oblíbeným místem na dovolenou. Tvoří je sedm hlavních ostrovů a několik menších. Víte, jak se jmenuje největší ze sedmi hlavních ostrovů, který se pyšní plážemi s různými barvami písku, včetně černých, které jsou sopečného původu?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Někdo cestování miluje, jiný ho moc nemusí. A každý k němu přistupuje jinak. Třeba Panny šílí den před odjezdem, Váhám nevadí, že jim uletí letadlo: cestování podle horoskopu

Reklama