Hlavní obsah

Nejlepší knihy pro děti, kterým se do čtení nechce: Osvědčené tipy matek z redakce

Foto: Friends Stock, Shutterstock.com

Foto: Friends Stock, Shutterstock.com

Reklama

Můžeme se pozastavovat nad tím, jak málo dnešní děti čtou, a poukazovat na to, kolik knih jsme přečetli v jejich věku my. Trávení volného času se přirozeně mění a knihy bojují o přízeň s filmy, počítačovými hrami i sociálními sítěmi. Ale zkuste naše tipy na knížky, které chytnou a nepustí, třeba to zabere.

Článek

Jsem z rodiny čtenářů a snažím se ke čtení vést i svoje děti. Přiznám se, že jsem doufala, že bude stačit jít příkladem: děti nás uvidí s knihou, od malička jim budeme číst a ke čtení přirozeně přilnou. Ve skutečnosti to tak snadné není, a tak urputně hledám knižní poklady a příběhy, které zaujmou. A kupuju další knihy od stejného autora nebo podobného žánru.

Zeptala jsem se i kolegyň, jak čtení u svých dětí podpořily ony, co byly iniciační knihy jejich potomků. Společným znakem je humor a napětí. A není vůbec třeba bát se komiksů!

Klub Tygrů a trilogie Metro

Editorka Irena:

Kluci ve druhé třídě sjížděli Klub Tygrů. Autorem je Thomas Brezina, jehož motto zní: Čtení by mělo být dobrodružství. Je to takové hravé čtení, vždy dobrodružný příběh, ke kterému jsou připojeny různé šifry a děti je velmi jednoduše luští pomocí „kouzelné lupy“.

V páté třídě hltali moji synové sérii Hraničářův učeň a na druhém stupni četli trilogii Metro, tu bych fakt vyzdvihla pro starší děti všech zájmů. Lidstvo přežívá po jaderné válce v moskevském metru a chlapec Arťom se vydává na cestu, aby zabránil jeho zkáze, čeká ho boj s temnými silami i lidmi.

Foto: archiv nakladatelství

Klub Tygrů od Thomase C. Breziny; sada Hraničářův učeň od Johna Flanagana; Metro 2033 od Dmitrije GlukhovskyhoFoto: archiv nakladatelství

Dědečku, vyprávěj

Redaktorka Pavla:

Obě děti začalo čtení bavit se sérií knížek Dědečku, vyprávěj. Dědeček povídá vnučce Viktorce o etiketě, cestuje s ní po Praze, po Česku i po světě. Čte ji teď desetiletý Vojtík, kterého inspirovalo, jak hodně četl na dovolené jeho kamarád. A také to, že mají mít přes prázdniny vyplněný čtenářský deník.

Starší Nelinka se rozečetla tak, že měla dovoleno číst si před spaním, když mladší bráška už spal a jí se ještě nechtělo.

Foto: archiv nakladatelství

Dědečku vyprávěj o Praze od Ladislava ŠpačkaFoto: archiv nakladatelství

Tři malé čarodějky, Fotbaloví divoši a Asterix

Šéfredaktorka Monika:

Nejstarší dcera četla sama od sebe a hodně. Její iniciační, tedy první samostatnou knihou byly Tři malé čarodějky: osm veselých příběhů plných čar a magie, zaklínadel a kouzel ze světa, kde se hrnky samy myjí a kuchařská kniha má vlastní názory. Milovala i Astrid Lindgren a v 11 letech propadla Pratchettovi.

Syn je trochu lenoch a býval by byl nejraději, kdybychom mu četli my, napořád... Jeho iniciační knihou byla knížka Tam kde žijí divočiny, o malém zlobivci, který se dostal do země divokých příšerek a stal se jejich králem. Pak pokračoval sérií Fotbaloví divoši, jel v Hraničářově učni, Eragonovi a knihách od Percyho Jacksona.

Nejmladší dcera je dysortografička, rozečítala se dlouho a začínali jsme na komiksech. Frčel u nás Asterix, Malý Vinnetou, Calvin a Hobbes, Rychlé šípy. Chvíli četla holčičí knížky o jednorožcích a koních a milovala klasické pohádky. Pořádně a vášnivě se rozečetla, až když zkrotila svou dysfunkci.

Foto: archiv nakladatelství

Tři malé čarodějky od Georgie Adams; Tam kde žijí divočiny od Maurice Sendaka; Rychlé šípy od Jaroslava FoglaraFoto: archiv nakladatelství

Harry Potter a Eragon

Redaktorka Renata:

Dcera Anežka dostala celou sérii knížek o Harry Potterovi a nemohla se od příběhů z kouzelnické školy v Bradavicích odtrhnout. Bylo to, tuším, někdy na druhém stupni. A taky ujížděla na všem od Christophera Paoliniho. Začala Eragonem a postupně přelouskala i zbylé knihy. Asi že autor v podobném věku, asi že draci...

Foto: archiv nakladatelství

Sada knih o Harry Potterovi od J. K. Rowling; Eragon od Christophera PaolinihoFoto: archiv nakladatelství

Záleskautky a časopis Raketa

Redaktorka Markéta:

Starší dcera se nadchla pro Harryho Pottera, ale čtení není její parketa.

Mladší, jedenáctiletá, miluje Deníky malého poseroutky, Harry Pottera a skvěle fungují i Záleskautky, Rychlé šípy 21. století. A pravidelně se těší na časopis Raketa, jehož podtitul zní Pro děti chytrých rodičů.

Foto: archiv nakladatelství

Záleskautky od Noelle Stevenson; časopis RaketaFoto: archiv nakladatelství

Deník malého poseroutky a Dogman

Redaktorka Anita:

Oba synové začínali s Deníkem malého poseroutky, zhruba na konci první třídy. Prostě příběhy Grega Heffleyho, který si do deníku zapisuje, co prožil doma a ve škole, baví děti už roky. Do roku 2021 vyšlo šestnáct dílů.

A mladší syn, kterého čeká třetí třída, má již druhým rokem rád Dogmana, hrdinu s psí hlavou, který mstí pes-práví.

Foto: archiv nakladatelství

Sada Deník malého poseroutky od Jeffa Kineyho; Dogman od Dava PilkeyhoFoto: archiv nakladatelství

Série o Aničce a Případy pro W+W

Redaktorka Katka:

Já jsem od dívčích románů přešla na detektivky a devítiletá dcera jde v mých šlépějích. Miluje sérii o Aničce – jednou tráví rok u babičky, pak v Austrálii, jindy jde do cirkusu nebo slaví velikonoční svátky. A pak ji chytla detektivní série Případy pro W+W, kde se dvě dívky vždy snaží rozluštit záhadu a trochu tak fušují policii do práce.

Sedmiletý syn jde do první třídy a už má přečtenou knížku Fotbalisti ze Zrůdic.

Foto: archiv nakladatelství

Zločin slečnám nesluší ze série Příběhy pro W+W od Robin Stevens; Fotbalisti ze Zrůdic od Christiana Tielmanna; Anička a její kamarádky od Ivany PeroutkovéFoto: archiv nakladatelství

Mimochodem, víte jak vychovat šťastné dítě? Držte se následujících pravidel

Reklama

Související témata:

Načítám