Hlavní obsah

Kvíz: Umíte ohlídat své finance? Udělejte si test pro žáky základní školy! Schválně, jak vám to půjde

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uměli byste si mezi půjčkami vybrat tu nejvýhodnější, vyznáte se v nabídce spořicích účtů a víte, jaké pojištění si sjednat, aby ochránilo vaši domácnost? Jestli přikyvujete, tak si pojďte udělat test, který by měli zvládnout i žáci základní školy.

Článek

Finanční gramotnost v Česku není tak dobrá, jak by lidé potřebovali, aby se zadlužovali rozumně a nekončili zbytečně v exekuci. Bohužel se to týká i mladých, kteří si tak mohou velmi zásadně zkomplikovat start do dospělého života. Co udělat pro nápravu situace?

Výuka o financích do základních škol

V oblasti financí tápe hodně Čechů, ale častěji se to týká lidí se základním vzděláním. „To nás utvrzuje v přesvědčení, že bychom se tomuto tématu měli věnovat už od útlého věku a zaměřit se na něj již v rámci základního vzdělávání,“ řekla Monika Zahálková, výkonná ředitelka České bankovní asociace. Není ovšem jasné, kdo by se měl takové výuky chopit. „Pedagogové mají učit žáky finanční gramotnosti, kterou se oni sami většinou neučili. A jak od nich samotných víme, nejsou si odborně jisti,“ říká Stanislava Křížová, manažerka programu Rozumíme penězům.

Proto je prvním krokem vzdělat učitele a pak teprve zajistit systematickou výuku. „Děti by se měly naučit rozhodovat o finančních záležitostech, a to jak osobních, tak rodinných. Mají se seznámit s finanční terminologií a naučit se zodpovědnosti za svá rozhodnutí. Cílem finančního vzdělávání je učit žáky hospodařit, tvořit krátkodobé i dlouhodobé rezervy a předcházet přeúvěrování, exekuci či insolvenci,“ vysvětluje Stanislava Křížová.

Kvíz: Máte své finance pod kontrolou?

Takto vzdělaní žáci by pak měli uspět i v následujícím kvízu. Vyzkoušejte si tedy, zda byste prošli i vy. O svých financích už dávno rozhodujete a základní znalosti určitě máte. Test připravili odborníci programu Rozumíme penězům a na jeho webu si můžete udělat i další varianty testu.

1. Který z následujících úvěrů na 100 000 Kč a při době splácení 5 let je pro spotřebitele finančně nejvýhodnější?
2. V jakém z těchto případů dává finančně nejmenší smysl se zadlužit?
3. Pokud pravidelně platím stejnou částku na stejný účet, například nájem, je dobré tuto platbu vytvořit jako..., aby ji nebylo nutné opakovaně zadávat.
4. Které následující tvrzení není pravdivé, pokud jste se stali ručitelem za něčí půjčku?
5. Ve vaší domácnosti unikne voda z pračky. Vytopíte souseda pod vámi a jemu vznikne škoda, za kterou jste zodpovědní. Škodu za vás uhradí pojišťovna, pokud máte uzavřené jedno z následujících pojištění. Které to je?
6. Jak se říká odměně za půjčení peněz?
7. Od jakého věku je možné vzít si úvěr?
8. Jaké opatření povede k celkové úspoře nákladů na splácení hypotečního úvěru?
9. Které pojištění kryje škodu způsobenou povodní na vnitřním vybavení domu, jako je nábytek či elektronika?
10. Co platí o kreditní kartě?
11. K čemu slouží CVC/CVV kód na platební kartě?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám