Hlavní obsah

Kapesné pro děti: začněte u prasátka a zvyšujte částku s věkem!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávat dětem kapesné? A pokud ano, tak od jakého věku a kolik by to asi tak mělo být? Otázky, na které hledají odpovědi všichni rodiče. Odborníci poradí i to, kdy potomkům případně zřídit jejich vlastní účet a proč.

Článek

Je potřeba dávat dětem pravidelně kapesné, nebo si mají říkat o peníze ve chvíli, kdy je opravdu potřebují? Odborníci zvedají ruku pro kapesné – především proto, že se díky tomu děti spíš naučí hospodařit.

Od kdy dávat dětem kapesné

Kdy začít dávat dětem kapesné a v jaké výši? Většinou to rodiče neřeší hned po nástupu do první třídy, protože ratolesti do i ze školy vodí, tedy si samostatně nic nekupují – a když ano, stačí jednorázový příspěvek.

Ale odborníci radí o tom přesto uvažovat. „V první a druhé třídě lze začít třeba jen se symbolickou částkou. Je to příležitost dítě začít učit hospodařit. Vysvětlit, že tuhle částku dostane jednou za určitou dobu, a když ji utratí hned, už mu nic nedáte,“ vysvětluje Miroslav Zborovský, ombudsman klientů Home Credit.

U malých dětí zapojte prasátko

Podle průzkumu České bankovní asociace a agentury Ipsos se 54 % lidí domnívá, že děti jsou v rodině vedeny k finanční gramotnosti nedostatečně. Přitom stačí si třeba při nákupu říkat, kolik co stojí, proč je potřeba šetřit a nekupovat zbytečnosti…

Dobrým vzdělávacím nástrojem je i klasické střádací prasátko, kam si dítě může odmalička šetřit: občas spolu peníze přepočtěte a vysvětlete si, co už by za ně šlo koupit, nebo jak dlouho bude třeba na něco vysněného ještě šetřit. „Kasička je také názorná ukázka, že peníze je potřeba si chránit a měly by mít své bezpečné místo, jako je tomu později v případě účtu v bance,“ doplňuje Jakub Komenda z banky Moneta Money Bank. (Pokladničku si můžete i společně vyrobit.)

Nicméně to berte jen jako základní nástroj výuky finanční gramotnosti, protože dlouhodobé šetření nemusí být samo o sobě nijak výhodné, pokud třeba žijete v době, kdy vám úspory okusuje inflace. I to je potřeba starším dětem vysvětlit.

Jak vysoké by mělo být kapesné

Výše kapesného je na uvážení rodičů a na jejich finančních možnostech. Záleží i na věku potomků a na tom, co si z kapesného mají dle dohody pořizovat. Podle průzkumů je nejčastější kapesné českých dětí tři stovky v hotovosti. „Dětem byste s kapesným měli dát i jistou volnost a možnost samostatného rozhodnutí. Domluvte se, do jaké výše je to na nich a kdy už se mají o nákupu poradit,“ radí dětská klinická psycholožka Eva Junková.

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Dětem pomůže i spoření do prasátka, aby si začaly uvědomovat hodnotu penězFoto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Hotovost, nebo účet a karta?

Podle statistik dostává kapesné přes 70 % českých dětí, a to v mnoha formách a podobách. Někdy jednou za měsíc, jindy týdně. Někdy hotovost, jindy peníze na účet, z něhož lze platit kartou, chytrým telefonem nebo hodinkami.

Hotovost je vhodnější pro menší děti, které se potřebují naučit poznat mince a bankovky, spočítat si, kolik jim mají v obchodě vrátit, a vůbec se s nákupy postupně seznamovat. K tomu je manipulace s reálnými penězi lepší.

Dětský účet potomkovi založte, teprve až je při finančních operacích zdatnější a umí si udělat představu o svých možnostech, i když peníze nedrží přímo v ruce. K účtu dostane (nejčastěji od 8 let) i platební kartu. Rodiče mají většinou možnost sledovat účet na dálku a případně ho zablokovat.

  • Považujete za zbytečnost, aby dítě mělo vlastní účet nebo kartu? Jsou to trochu starosti navíc, ale je třeba si uvědomit, že tím potomka připravujete na běžnou realitu.

Děti a finance v bance: Co musejí vědět?

K účtu a ke kartě patří i náležité poučení, jak s nimi zacházet, jak si hlídat limity či zůstatek nebo jak se vyhnout kybernetickým nástrahám. Dále je nutné potomky upozornit, jak bezpečně nakupovat na internetu. „Je zásadní je naučit správně na internetu platit, ale také jak chránit své přístupové údaje před zneužitím. Vysvětlete, proč je nesmějí nikomu sdělovat, stejně jako údaje z platební karty včetně PIN. A kdyby k tomu přece jen došlo, ať vám to ihned ohlásí, stejně jako třeba ztrátu karty,“ uvádí Miroslav Zborovský, ombudsman klientů Home Credit.

Načítám