Hlavní obsah

Jobovka i achilovka: Kvíz jen pro skutečné znalce. Znáte původ slavných rčení?

Foto: Martin Lauge Villadsen, Shutterstock.com

Foto: Martin Lauge Villadsen, Shutterstock.com

Reklama

Rádi čtete, máte rozhled a bohatou slovní zásobu? Pak jste tady správně! Otestujte se, jak jste na tom s všeobecným a klasickým vzděláním. Jak dobře znáte rčení, která mají původ ve staré literární tradici a jsou dodnes živá?

Článek

Alespoň rámcová znalost Bible a antické mytologie patří k základům evropské vzdělanosti. Starodávné pověsti a příběhy jsou součástí našeho kulturního dědictví a občas na nás juknou i tam, kdy bychom to možná nečekali: nejen v literatuře a v médiích, ale také v běžné mluvě. Udělejte si test! Oživíte si v něm jména slavných hrdinů a zápletky nesmrtelných příběhů, které po tisíce let ovlivňují celý svět a inspirují nejen básníky, spisovatele a filmaře…

1. „Já neříkám tak ani tak, ale na mý slova dojde…,“ zpívá Vlasta Burian v komedii Tři vejce do skla. A docela dobře tak vystihuje význam jednoho slovního spojení, jehož původ sahá až do starořeckého města Delfy. Jak se takovému nejasnému, záhadnému či nepříliš věrohodnému výroku říká?
2. V antických dobách zůstaneme. Jak se nazývá těžká, mimořádně namáhavá činnost, která vyžaduje obrovské úsilí, ale veškerá snaha je marná a výsledek je vždy zmařen?
3. Homérovo vyprávění o dobytí Tróje sice dnes četl asi jen málokdo, ale možná jste ho viděli ve filmovém zpracování, kde Achilla hrál pěkně opálený Brad Pitt. Anebo znáte krásné Staré řecké báje a pověsti Eduarda Petišky? Zásadní roli v příběhu hraje „danajský dar“. Dnes toto slovní spojení označuje něco darovaného či získaného, co přináší jen škody a problémy. Co bylo tehdy tím darem?
4. Největší, nejstatečnější a nejrychlejší hrdina trójské války? Achilles. Jeho matka byla bohyně, měl nesmrtelné koně a sám byl nezranitelný – až na jistou část těla. Když se dnes bavíme o jediném zranitelném či slabém místě nejen na těle, ale obecně, tak lze říct, že je to...
5. Alexandr Veliký byl starověký makedonský král a slavný vojevůdce. Vyprávěly se o něm různé hrdinské pověsti. Jedna dala vzniknout rčení, které se používá, když se mluví o rychlém a razantním řešení nějaké svízelné a zapeklité situace. S čím si Alexandr velice originálně poradil?
6. To je ale jobovka! Jobova zvěst či zpráva, to je velice nepříjemná novina či informace, často náhlá a nečekaná. To jistě víte. Ale vzpomenete si, kdo to byl Job a co se mu stalo?
7. Tento biblický hrdina byl dvojče praotce Jákoba a narodil se celý „srstnatý či chlupatý“. A proto když má někdo přerostlé a neupravené vlasy či vousy, říká se, že je zarostlý či chlupatý jako…
8. To je ale lazar! Leží, a dokonce i smrdí jako Lazar… Lazarem se míní zubožený či nemocný člověk anebo třeba sportovec, kterému se moc nedaří. Víte, co se přihodilo biblickému Lazarovi?
9. Šalamounské rozhodnutí či řešení, šalamounská rada… Jedná se o vyzrálé, moudré, chápavé a často nečekané východisko z nějaké jen těžko řešitelné situace. Víte ale, kdo to byl Šalamoun?
10. Jidáš Iškariotský je nešťastník, který zradil Krista a umožnil jeho zatčení. A jeho jméno se stalo součástí ustálených slovních spojení. Které mezi ně nepatří?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Chcete se pobavit, osvěžit si znalosti, případně se dozvědět něco nového? Mrkněte na naše nejnovější kvízy a testy.

Reklama

Načítám