Hlavní obsah

Sedm divů světa. Co o tajemných starověkých stavbách víte?

Foto: muratart, Shutterstock.com

Foto: muratart, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo jich sedm, dochovala se jediná. Unikátní stavby starověku, které ve své době vzbuzovaly úžas a jejichž představa lidstvo fascinuje dodnes. Ve škole jste se o nich určitě učili. Otázkou je, co si pamatujete dnes. Čeká vás kvíz na téma sedm divů světa.

Článek

Ačkoliv se většinou ze sedmi divů světa dnes už pokochat nemůžeme, stále nás nepřestávají ohromovat. Tak velkolepé stavby, které člověk dokázal stvořit stovky let před naším letopočtem… První seznamy sedmi divů světa se začaly objevovat už dvě století před Kristem, výčet, který známe dnes, se ustálil v době renesance. To už většina z těchto staveb byla jen historickým záznamem. Co o nich víte?

1. Který ze sedmi starověkých divů světa byl nejstarší? Stavba se datuje přibližně do let 2550 před naším letopočtem, byla tak zhruba o dvě tisíciletí starší než ostatní památky.
2. Většinu staveb zničily v průběhu let živelné katastrofy. Ve všech známých případech šlo o jednu ze dvou druhů. Víte, co to bylo?
3. Většina z divů podlehla přírodní zkáze ještě v dobách starověku. V té době také vznikaly teorie, že pohromy na ně přivolávají Egypťané. Proč to dle mytologie dělali?
4. Jistě víte, že pyramidy se skutečně do dnešních dnů dochovaly. Ve kterém egyptském městě se nacházejí?
5. Zato Visuté zahrady Semiramidiny se nejenže nedochovaly, ale jako u jediného ze sedmi divů není dokázaná jejich existence. Ve kterém dnes již zaniklém městě se měly nacházet?
6. Socha Dia v Olympii, již stvořil řecký sochař Feidiás, měřila přes dvanáct metrů. Více zarážející je ovšem materiál, ze kterého byla vyrobena. Víte, o který jde?
7. Maják na ostrově Faru u egyptské Alexandrie se sice nedochoval, ale existoval dlouho. Vznikl ve třetím století před Kristem a k jeho zničení došlo až ve 14. století. Podle dochovaných záznamů mu dodnes přisuzujeme jedno prvenství. Jaké?
8. Jeden ze sedmi divů světa se nacházel na turisticky oblíbeném ostrově Rhodos. Co známý Rhodský kolos představoval?
9. Chrám v Efesu byl zasvěcen bohyni Artemis. Jaké oblasti podle řecké mytologie vládla?
10. Tři ze sedmi divů světa stvořila helénská civilizace. Za kterým z níže uvedených nestojí?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám