Hlavní obsah

Bibli zná každý! Opravdu? Ukažte, zda víte, jak přemohl David Goliáše a co je šalamounské řešení

Foto: Nastyaofly, Shutterstock.com

Foto: Nastyaofly, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná jste Písmo svaté alias Bibli jednou četli, možná jste neviděli ani řádek. Znalost obsahu se v západních státech ovšem nehledě na vyznání bere jako samozřejmá součást všeobecného přehledu. V následujícím testu zjistíte, zda víte to hlavní.

Článek

Největší bestseller všech dob. Kniha knih. V průběhu historie byla stejně vyzdvihovaná a oslavovaná jako popíraná a zatracovaná. Někdy se říká, že Bibli by si měl v západní kultuře přečíst každý, byť třeba není věřící. Nachází se v ní moudrost i poučení pro všechny a základní znalost Písma svatého se považuje za součást všeobecného přehledu. Jak na tom v této oblasti jste, zjistíte po vyplnění testu.

1. Písmo svaté je sbírkou knih, které se dělí na dva základní soubory. Jak se jmenují?
2. První dva synové Adama a Evy –⁠ Kain a Abel –⁠ měli rozdílnou povahu a v jejich příběhu člověk poprvé v historii viděl, že je možné ukončit lidský život. Co se stalo?
3. Bůh dal lidem Destaero neboli deset základních přikázání pro řádný život. Kdo konkrétně ho dostal?
4. Co jste udělali, když o vás někdo řekne, že jste rozhodli šalamounsky? Sousloví vychází z biblického příběhu o králi Šalamounovi.
5. Přestože byl David oproti obrovi Goliášovi malý, stejně se mu povedlo jej porazit. Jak?
6. Jak se jmenuje apoštol, který zradil Ježíše Krista, čímž zavinil jeho zatčení?
7. Starý zákon začíná vyprávěním o stvoření světa. Za jak dlouho ho Bůh stvořil (včetně doby, při které odpočíval)?
8. Jak se jmenuje prorok, který pokřtil Ježíše Krista?
9. Podle Starého zákona Bůh svěřil svět Adamovi a Evě, kteří v půvabných zahradách Edenu mohli dělat vše kromě jediné věci, které se samozřejmě dopustili. O co šlo?
10. Písmo svaté se stalo také vůbec první vytištěnou knihou. Vzpomenete si, jak se slavný výtisk z roku 1454–1455 jmenuje?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:

Načítám