Hlavní obsah

Kvíz: Jak dobře znáte české hory? Ptáme se, kdo je v každém pohoří co do výšky na druhém místě

Foto: Jakub Lepš, Mapy.cz

Foto: Jakub Lepš, Mapy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V testu nejvyšších vrcholů jednotlivých českých pohoří byste možná obstáli. Máte ale prochozené tuzemské hory opravdu dobře a tušíte, které prvenství uniklo jen o pár metrů?

Článek

Sněžku, Praděd nebo Plechý byste na mapě Česka určitě našli snadno. Víte ale, která hora v Krkonoších je druhou nejvyšší a ze kterých kopců se naskytne turistům neméně působivý rozhled, i když jim prvenství vyfoukly vyšší vrcholy?

1. V Krkonoších najdete naši vůbec nejvyšší horu Sněžku. Tyčí se do výše 1 603 metrů. Na pomyslné druhé pozici by s výškou 1 555 metrů skončily hned dva další vrcholy. Tušíte, o které jde?
2. Na Moravě můžete nejvýše vystoupat na Praděd, který má 1 491 metrů. V pohoří Hrubý Jeseník turisty lákají i Keprník nebo Petrovy kameny, coby dvojka je se svými 1 464 metry ale předběhl jiný vrchol. Jde o:
3. Třetím nejvyšším pohořím u nás je Králický Sněžník se stejnojmenným vrcholem s výškou 1 424 metrů. Na paty mu dýchá zdejší dvojka s výškou 1 327 metrů, kterou je:
4. A přesouváme se na Šumavu, jejíž české straně dominuje vrchol Plechý (1 378 metrů). Jen o pár metrů nižší je dvojka české strany Šumavy, která na německé straně dosahuje výšky 1 376 a na české má její nejvyšší bod 1 372 metrů. Je jím vrch:
5. Skutečné vrcholky Šumavy leží na německé straně. Číslem jedna je tu Velký Javor (1 456 metrů), který následuje 1 453 metrů vysoký vrch s německým názvem Großer Rachel. Pod jakým jménem ho znají Češi?
6. Královnou Beskyd je Lysá hora (1 323 metrů), za ní následuje vrch vysoký 1 276 metrů, kterým je:
7. Nejvyšší je v Krušných horách Klínovec (1 244 metrů). Dvojkou je s 1 115 metry:
8. V Jizerských horách můžete nejvýše vyšplhat do výšky 1 126 metrů na vrch Wysoka Kopa ležící na polské straně. Dvojkou po něm a současně nejvyšším vrchem české strany je s 1 124 metry:
9. Orlickým horám kraluje Velká Deštná (1 115 m). Jen o čtrnáct metrů nižší je:
10. Nejvyšším vrcholem na české straně Novohradských hor je Kamenec (1 072 metrů) následovaný vrcholem s výškou 1 040 metrů, kterým je:

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám