Hlavní obsah

Kvíz našich zeměpisných rekordů: Jak se jmenuje nejdelší řeka a která obec leží nejvýše?

Foto: Aliaksandr Antanovich, Shutterstock.com

Foto: Aliaksandr Antanovich, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že Sněžka je naše nejvyšší hora a Praha největší město, to dá dohromady asi každý. Ovšem vyznat se v podrobnějších zeměpisných rekordech Česka, to už chce mít zkušenosti i pamatováka. Schválně zkuste odpovědět na našich deset otázek.

Článek

Znáte Česko skutečně dobře, nebo si myslíte, že navzdory tomu, jak malá jsme země, je toho dost, co nevíte? Zkuste si kvíz na zeměpisné rekordy. I kdybyste neuspěli, dozvíte se něco nového a třeba také načerpáte inspiraci, kam si udělat v následujících teplých měsících výlet.

1. Jedno z našich jezer drží hned dva důležité rekordy – je největším a zároveň nejhlubším přírodním (nekrasovým) jezerem u nás. Jak se jmenuje?
2. Začali jsme u vodstva, tak ještě navážeme: Jak se jmenuje nejdelší řeka České republiky?
3. 73,4 °C. Takovou teplotu má nejteplejší minerální pramen u nás. Ve kterém lázeňském městě se pověstné Vřídlo nachází?
4. V nadmořské výšce 1065 m leží naše nejvýše položená obec. Má něco přes 120 obyvatel a její jméno zní:
5. Můžeme se pyšnit celkem čtyřmi národními parky. Budete vědět, jak se jmenuje ten nejmenší z nich?
6. Víte, co je nejvyšším bodem Česka? Poradíme, že to není Sněžka. Jde o umělý bod a jeho nadmořská výška dosahuje 1637,5 metru.
7. Nejjižnější obec Česka je Vyšší Brod. Víte, jak se jmenuje okres, ve kterém se obec se zhruba 2500 obyvateli nachází?
8. Česko sice není zrovna zemí vodopádů, ale pár krásných kousků bychom přece jen našli. Víte, který vodopád je se 148 metry nejvyšší u nás?
9. O nejvyšších bodech už řeč byla, nyní to vezmeme naopak. Podle posledního měření v srpnu 2022 má změřená zatopená část naší nejhlubší propasti 450 metrů. Jde o:
10. Závěrem se odkloníme od přírody k lidskému dílu. Víte, které české náměstí je největší? Jeho plocha čítá 8,5 hektaru.

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám