Hlavní obsah

Najdete sever bez mapy a znáte našeho jediného jedovatého hada? Otestujte své znalosti z přírodopisu

Foto: Zarubina Viktoriia, Shutterstock.com

Foto: Zarubina Viktoriia, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přírodověda a později na druhém stupni přírodopis patří mezi předměty, ve kterých se děti učí o světě kolem sebe, o tom, co vytvořil člověk a co příroda. Vydávají se na pole, do vesmíru i vlastního těla. A vy můžete nyní otestovat, co jste se na základní škole naučili a co si ještě pamatujete.

Článek

Jak funguje lidské tělo, co víte o přírodě kolem nás nebo třeba o nebi nad hlavou? Zjistěte v našem kvízu, zda byste v přírodě přežili bez mapy, při jaké teplotě mrzne voda a čím krmit vaše domácí mazlíčky.

1. Začneme zlehka. Víte, který mohutný a dlouhověký strom je naším národním?
2. Plod je rostlinný orgán obsahující semena. Jaký typ plodu je okurka?
3. Fotosyntéza je chemická reakce, kdy rostliny přeměňují jeden zásadní oxid spolu s vodou na cukr a kyslík. O jaký oxid se jedná?
4. Člověk se vyvinul z masožravce ve všežravce. Který z následujících živočichů ale všežravec není?
5. Hadí uštknutí není nic příjemného, ale víte, že ve skutečnosti se v české přírodě přirozeně vyskytuje jen jediný jedovatý had, který se navíc spíše snaží člověku vyhnout? O jakého plaza se jedná?
6. Je-li ho v lidském těle dlouhodobý nedostatek, způsobuje u dětí křivici a u dospělých osteoporózu. Který prvek je potřebný ke stavbě kostí a zubů?
7. Je to nejjasnější hvězda souhvězdí Malý medvěd a pomáhá nám určit sever bez mapy. Znáte název této hvězdy?
8. Víte, co je ekosystém? Označení pro ucelenou část přírody. Může být přírodní, nebo umělý, tedy člověkem vytvořený. Který z následujících ekosystémů je přírodní?
9. V přírodě se voda vyskytuje v pevném, kapalném i plynném skupenství. Při jaké teplotě (bod mrazu) začíná proces krystalizace a přechod vody z kapalného do pevného skupenství?
10. Víte, jaký je rozdíl mezi nerostem a minerálem?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Přírodověda
Přírodopis
Mapa republiky

Načítám