Hlavní obsah

Kvíz: Co víte o panence Barbie? Jaké je její celé jméno, kdy se rozešla s Kenem a kolik má povolání

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen jedno procento obyvatel zeměkoule netuší, že existuje panenka Barbie. A vy to tedy pravděpodobně nejste. Možná ale neznáte detaily z panenčina života, proč vznikla a jaké má poslání, a přitom je to dost zajímavé. Otestujte si své znalosti v našem kvízu.

Článek

Barbie je kult, který známe (skoro) všichni. Která holčička nemilovala česání a hlavně oblékání této slavné panenky! Maminky zběsile šily další a další kousky, protože samotná panenka i oblečky na ni u nás dřív bývaly ceněným a nedostatkovým zbožím. Dnes panenku oblékají přední světové módní domy, jako je Gucci nebo Louis Vuitton.

Můžeš být vším, čím chceš!

Kdo by řekl, že panenka vznikla proto, aby nastolila kult krásy, šeredně se plete! Původně chtěla malým holčičkám ukázat, že mohou být vším, čím jen chtějí. Když se totiž americká podnikatelka Ruth Handler, která panenku vymyslela, dívala na své dvě děti při hře, všimla si, že syn má spoustu možností, s čím a na co si hrát, zato dcerka? Ta mohla být jen hospodyňkou nebo maminkou. A to se Ruth Handler rozhodla změnit. Proto vznikla panenka Barbie v kultovních pruhovaných plavkách – a jméno dostala po Ruthině dceři Barbaře.

Panenka si postupně získávala oblibu po celém světě, měnila outfity, barvu pleti i vyznání (přednedávnem se na trhu objevila například panenka v hidžábu). A nakonec se stala dokonce filmovou hrdinkou – dnes jde do kin očekávaný snímek Barbie s Margot Robbie a Ryanem Goslingem v hlavních rolích. Pojďte si otestovat, co o Barbie víte:

1. V jakém roce spatřila světlo světa první panenka Barbie?
2. Kolik panenek Barbie se průměrně prodá za jednu minutu?
3. Jak zní celé jméno Barbie?
4. K Barbie patří neodmyslitelně její partner Ken. V jakém roce se jako pár rozešli (oficiálně to tehdy oznámila sama společnost Mattel)?
5. U Kena ještě zůstaneme. Znáte jeho celé jméno?
6. Posledním přírůstkem mezi barbínami je panenka...
7. Barbie se věnuje různým povoláním. V době pandemie se objevila jako vakcinoložka, ale umí být i vysoce postavenou manažerkou nebo veterinářkou. Kolik povolání zatím zvládá?
8. Která známá česká sportovkyně má svou vlastní panenku Barbie?
9. Nejdražší panenka s názvem Stefano Canturi Barbie byla v roce 2010 prodána za sumu, z níž se vám protočí panenky. Kolik stála?
10. Filmová Barbie v podání Margot Robbie má jako slavná panenka stylové nejen outfity, ale také vybavení domácnosti. Která česká sklářská firma vyrobila ručně foukané růžové džbány, které se ve filmu objevují?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám