Hlavní obsah

Kvíz: Vyznáte se ve světových měnách? Čím zaplatíte v Bulharsku nebo na Filipínách?

Foto: Jiri Hera, Shutterstock.com

Foto: Jiri Hera, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolar, rubl, libra… Ale také marky, koruny, pesa. Štěstí si za prachy nekoupíte, ale spoustu jiných věcí ano. A víte například, jakou měnou se platí v Botswaně? Udělejte si náš kvíz a zjistíte to!

Článek

Vznikem Evropské unie v roce 1999 se dostaly do oběhu eurobankovky a euromince, čímž se počet evropských měn rapidně snížil. Zmizely například německé marky, nizozemské guldeny, rakouské šilinky či portugalská escuda. Své měny se vzdalo dvacet evropských států, přesto si některé země, včetně České republiky, svá platidla ponechaly. Ve srovnání se světem, kde napočítáme na 180 měn, jich je však minimum. Udělejte si náš kvíz a zjistěte, čím zaplatíte pivo či zmrzlinu třeba v Bulharsku nebo na Filipínách, a nespoléhejte na platební karty.

1. Začneme zlehka. V Austrálii se platí:
2. Dvě země na území bývalé Jugoslávie si zavedly euro jednostranně, bez domlouvání. V které z následujících zemí se však eurem platit nedá?
3. Bulharská měna je lev, to asi víme všichni. Ale víte proč?
4. Víte, jakou měnou zaplatíte na Filipínách?
5. V kolika evropských státech se používá koruna?
6. Víte, který stát má nejsilnější (nejdražší) měnu na světě?
7. Víte, v jakém státě si nakoupíte za forinty?
8. Chorvatské město Pulu na Istrijském poloostrově zná mnoho Čechů z letních dovolených. Stejně se ovšem jmenuje i platidlo v jedné africké zemi. Víte, o kterou se jedná?
9. Existuje země, kde můžete při návštěvě kina využít měnu se stejným názvem, tedy kina. Jak se tato exotická destinace nazývá?
10. V jedné zemi světa lze platit dobrem. Máme na mysli název místního platidla. Jak se tento ostrovní stát jmenuje?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Platidlo

Načítám