Hlavní obsah

Jak ušetřit na dovolené při placení kartou nebo návštěvě památek aneb Každá koruna se počítá

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Zdražuje všechno a všude, takže je asi jasné, že se to promítne i do nákladů na dovolenou. A je jedno, jestli vyrazíte autem do Chorvatska nebo letadlem do Řecka či Španělska. Ale všude si můžete užít a současně i ušetřit!

Článek

Nedovedete si představit léto a prázdniny bez toho, že byste alespoň týden neprožili na cestách v zahraničí? Ať si vyberete jakoukoli destinaci, na sto procent si budete muset od loňska připlatit. Proto se hodí pár rad, jak by se při nákupu dovolené, ale i v jejím průběhu, dalo něco ušetřit.

Jak ušetřit při cestě do zahraničí?

Pokud chcete někam k moři, nebo obecně letecky do zahraničí, je hned několik možností, jak na tom ušetřit.

Neleťte z Prahy. Pár tisíc vám ušetří jen to, že poletíte odjinud, než z Prahy. „Nezáleží na tom, zda letíte na vlastní pěst, nebo s cestovkou. Odlety z jiných českých i blízkých zahraničních měst bývají levnější,“ radí mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Děti zdarma. Rodiny s dětmi mohou využít nabídky cestovky na pobyt zdarma pro děti. Jen pozor, většinou to neplatí u zájezdů v last minute nabídce.

Levnější zážitky. Ušetřit můžete i za vstupné nebo jízdy v MHD, stačí si pořídit turistickou kartu, která zajistí slevu nejen vstupného a jízdného, ale mnohdy i v obchodech a restauracích. Karty jsou mnohdy zdarma, ale vyplatí se, i když si ji musíte koupit. „Vždy se vyplatí sledovat, kdy mají konkrétní instituce vstupy zadarmo. Bývá to například každá první středa v měsíci. Volné vstupy také bývají na některé státní svátky a významná výročí,“ radí Dina Parfenovich, spoluzakladatelka cestovatelského portálu Trevor.

Jak ušetřit za dopravu. Vždy se vyplatí si koupit skupinovou jízdenku (ostatně to platí i pro vstupenky). Proto je dobré se domluvit s dalšími lidmi z hotelu nebo zájezdu a jezdit pohromadě. Jestliže jedete do zahraničí autem a máte volné místo, můžete ho nabídnou v rámci spolujízdy za příspěvek na palivo.

Vařte si. Při nákupu dovolené od cestovních kanceláří a pobytu v hotelu se vyplatí stravování all inclusive, ale při cestách na vlastní pěst je výhodnější si vařit. „Vyrazte si ráno na trh a pořiďte čerstvé suroviny, ze kterých si jídlo připravíte. Nákup vás vyjde levněji, než každodenní návštěva restaurace,“ říká Dina Parfenovich.

Foto: AboutLife, Shutterstock.com

Rodiny s dětmi mohou využít nabídky cestovek na zájezd, kam jedou i dvě až tři děti zdarmaFoto: AboutLife, Shutterstock.com

Karta, nebo hotovost?

Co si do zahraničí vzít spíš – kartu, nebo hotovost? Odborníci radí mít obojí. I když je karta pohodlnější a většinou i úspornější řešení, někde s ní lze platit nákup jen od určité hodnoty, někde ji neberou vůbec. Je tedy praktické mít u sebe pár drobných a malých bankovek místní měny – na zmrzlinu nebo návštěvu veřejných záchodků.

Pokud platíte v zahraničí kartou, měli byste ji mít stále na očích, aby si nikdo nemohl opsat číslo karty a CVC kód na její zadní straně a následně ji zneužít. Vyplatí si na ní nastavit limit výběru i transakcí a pojistit ji proti ztrátě a krádeži. „Pojištění není nijak nákladné a vztahuje se také na souběžnou ztrátu hotovosti, osobních dokladů a věcí nebo klíčů,“ říká Zuzana Filipová ze Skupiny Moneta.

Pozor na dynamické převody

Zbytečně drahá může být platba kartou, pokud dojde na „dynamickou konverzi měn“. Jde o službu, která převede účtovanou částku na měnu, ve které je vedený váš platební účet. V praxi to znamená, že si u některých obchodníků budete moci na terminálu vybrat, v jaké měně zaplatíte. Vždy zvolte platbu v místní měně, protože při převodu se použije směnný kurz vaší banky, který bude v drtivé většině výhodnější, než ten, který vám dá provozovatel terminálu. „Na dynamickou konverzi můžeme v zahraničí narazit i při výběrech z bankomatů, a i zde se vyplatí částku nepřevádět. Před odjezdem si u banky ověřte, zda účtuje poplatky za výběr v zahraničí, případně si lze zřídit účet, který zahrnuje výběry zdarma,“ doplňuje Adam Kolesa z Mallpay.

Reklama

Načítám