Hlavní obsah

Kvíz: Vyznáte se v dnešních zkratkách aneb Zkratky nejsou zmatky

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkratky můžou způsobit pěkné zmatky. Přitom jde o tak praktickou věc. Fungují v lékařství, marketingu, používají je mladí, aby jim staří nerozuměli… Otestujete se, jak se v nich vyznáte vy.

Článek

Čtete si zprávu od lékaře a místo jasné diagnózy se vám dostalo pár písmenek, která nedávají smysl? Ajťák vám znuděně radí, jak pracovat, a vám se zdá, že ani nemluví česky? Dcera vám pošle zprávu a vy nemůžete jinak než se zeptat, zda se někde cestou k vám nepoztrácela její část?

Zkratky! Věc, která ušetří čas i místo ve virtuálním prostoru, funguje často napříč celým světem a dokáže jasně odlišit generaci od generace. Pokud jim ovšem rozumíte v každém věku, máte nespornou výhodu!

1. Lékaři jako by snad ani nechtěli, aby jim pacienti rozuměli. Je proto dobré být připraven. Co se bude dít, když vám bude doktor chtít udělat CRP?
2. Chcete-li z online textu část vyjmout (a posléze ji třeba jinam vložit), existuje na to šikovná klávesová zkratka.
3. Co znamená, když vám někdo napíše WTF?
4. V poslední době se rozmohl nový způsob platit přes kód, který vám někdo vygeneruje. Jak se mu říká?
5. Během přijímacího řízení komunikujete s HR, vaše finální přijetí potvrdí CEO. Tak se zkrátka v moderních firmách komunikuje. Co až budou chtít, abyste první úkol splnili ASAP?
6. Své specifické zkratky má i auto-moto oblast. Odborníci vědí, co je to ESP nebo AEB a co má na svědomí ŘSD. Co ale znamená zkratka SUV?
7. Být mladý v 21. století znamená, že můžete cokoli a chcete to hned. Takže žádné dlouhé texty. Co znamená XOXO? Co vám dítě posílá?
8. Říká se, že nejlepší reklama je osobní doporučení. V marketingu se používá zkratka, která toto označuje.
9. Dvoumístný alfabetický kód se v rámci EU používá pro označení státu, například ve výkazech pro Intrastat (výkaz, který eviduje dovoz a vývoz v rámci EU). Jaký stát má zkratku IL?
10. Zakončíme to literární klasikou. Vědecko-fantastické drama Karla Čapka z roku 1920 nese název R.U.R. Co zkratka znamená?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám