Hlavní obsah

Kvíz: Znáte krásné české tradice a zvyky? Zarážení hory, přástky i klekánice mají svůj původ a význam

Foto: Montypeter, Shutterstock.com

Foto: Montypeter, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zřejmě i u vás se zdobí vánoční stromek a na Velikonoce barví vajíčka. Česká kultura je ale spojena s řadou dalších tradic. Některé přežívají na venkově nebo díky folklorním slavnostem, jiné už upadají v zapomnění. Vybavíte si, co to byly přástky nebo proč se bát klekánice?

Článek

Tradice nás provází celým rokem a mají za úkol vypíchnout důležité události, oslavit tvrdou práci, která jim předcházela a spojit nás s rodinou a blízkými. Mnohé rituály se pojily se zemědělstvím, obstaráváním potravy a namáhavou prací. Není proto divu, že v dnešní civilizované době jejich kouzlo a smysl upadají. Byla by ale škoda zapomenout na ně úplně.

1. Ve vinařských oblastech právě vrcholí období vinobraní, kdy se sklízí letošní hrozny a bujaře se slaví. Se zrajícím vínem se pojí i další tradice, které se říká zarážení hory. Co znamená a kdy se slaví?
2. Na novou úrodu se těšili nejen ve vinařských oblastech. Nová sklizeň byla vyhlížena s velkým očekáváním, a když byly žňové práce hotové, nastal čas oslav. Lidé přinesli hospodáři jako symbol hojnosti...
3. 2. listopadu se slaví Dušičky neboli slavnost Všech svatých. Když v tento den prší, říká se, že...
4. Poslední listopadový den slaví svátek Ondřej, mimo jiné patron nevěst. Vdavekchtivé dívky na předondřejský večer, 29. listopadu, zkoušely věštit, zda se brzy vdají. Nejznámější je tradice s botou. Jak rituál probíhal?
5. Začátkem prosince obchází domácnosti Mikuláš s čertem a andělem. Kdysi se ale chodilo už 3. prosince večer a hlavními postavami tohoto průvodu byly ženy, oblečené do slavnostních bílých šatů se závojem a věnečkem na hlavě. Zpívaly, dávaly dětem sladkosti, ty zlé trestaly metličkou. Kterou svatou měly připomínat?
6. Postava biskupa či později Mikuláše byla provázena čertem a andělem, ale i dalšími postavami, které by vás dnes již v průvodu asi překvapily. Patřili k nim třeba...
7. V zimě ubylo práce venku na poli, přišel ale čas drobných domácích prací. Od adventu do jara se chodilo na tzv. přástky. To byl čas, kdy se hlavně ženy a dívky sešly u jedné z nich doma, klábosily a zpívaly a u toho...
8. Tradice a pověsti pomáhaly i ve všedním životě. Například v dobách, kdy u sebe prostí lidé nenosili běžně hodinky, orientovali se v čase podle zvonění zvonu, tzv. klekání. Ten určoval čas, kdy vstávat, kdy obědvat i kdy by děti měly jít spát a ty starší se vracet domů. Co hrozilo, pokud tento čas nedodržely?
9. Velikonoce jsou pohyblivým svátkem, jejich termín je každý rok jiný. Jak se určuje?
10. S řadou slavnostních chvil je spojen i akt pálení ohňů. Zapalují se v červnu o letním slunovratu či svatojánské noci, ale i v květnu během Filipojakubské noci, v předvečer 1. máje. Té se někdy přezdívá také Valpuržina noc. Co nebo kdo byla Valpurga?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám