Hlavní obsah

Kvíz: Co víte o českých národních parcích? Jsou čtyři a všechny jedinečné

Foto: Thomas Dekiere, Shutterstock.com

Foto: Thomas Dekiere, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko má celkem čtyři národní parky a kdo navštívil všechny, dobře ví, že každý z nich je jedinečný. Znáte základní fakta, ale i zajímavosti o těchto úžasných územích? Zkuste, jak si poradíte s kvízovými otázkami.

Článek

O našich národních parcích se v posledních letech hojně diskutovalo v souvislosti s možností, že se vyhlásí dva nové. Současná čtveřice by se tak rozšířila po více než dvaceti letech. Jako národní park se podle zákona míní mimořádná území, jejichž značnou část tvoří přirozené nebo jen minimálně ovlivněné ekosystémy, které mají výjimečný vědecký i výchovný význam. Jak se v českých národních parcích vyznáte, zjistíte díky kvízu.

1. Pokud by se vyhlásily dva nové národní parky, stalo by se tak po více než dvou desetiletích. Víte, který ze současné čtveřice byl vyhlášen jako poslední 1. ledna 2000?
2. Který z našich národních parků je největší? Vede naprosto s přehledem, oproti druhému místu má skoro dvojnásobnou rozlohu.
3. Naopak úplně nejmenším je Podyjí. Jediný NP, který se nachází na Moravě, má rozlohu:
4. Naším nejstarším národním parkem je ten Krkonošský, svůj statut získal čtyři roky po vyhlášení polského Karkonoski Park Narodowy, který leží na druhé straně hranice. Stalo se tak v roce...
5. V Krkonoších leží nejvyšší hora Česka, tedy Sněžka. Její vrchol se ale nachází na polské straně. Součástí téhož národního parku je ale i hora, jejíž vrchol je s 1 555 m n. m. nejvyšším ležícím na našem území. Jde o:
6. Který kraj se může pyšnit, že se na jeho území nachází České Švýcarsko?
7. Jaký motiv je ve znaku NP Šumava?
8. Součástí Národního parku Podyjí je jedna z nejznámějších a nejstarších viničních čtvrtí na území České republiky. Jak se jmenuje?
9. Když je řeč o symbolu Českého Švýcarska, jde o jeden z tamních pískovcových útvarů. Jaký je jeho název?
10. Jedním z přírodních úkazů, které přidávají Šumavě na významu, jsou rašeliniště. Které z následujících se ale v tomto národním parku nenachází?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Národní park České Švýcarsko
Národní park Podyjí

Načítám