Hlavní obsah

Kvíz o Evropě: Která řeka je nejdelší, který ostrov největší a kde není monarchie?

Foto: ShutterOK, Shutterstock.com

Foto: ShutterOK, Shutterstock.com

Reklama

Evropa – světadíl, místo, kde žijeme. V širším smyslu slova je to náš domov. Co o něm ale doopravdy víte? To zjistíte v našem zajímavém kvízu.

Článek

Dnes je Den Evropy. Připomínáme si tak vznik Rady Evropy (1949), nezávislé instituce se sídlem ve Štrasburku, která se prostřednictvím diskuse snaží hledat řešení pro nejrůznější evropské problémy.

Někdy se ale slaví Den Evropy až o čtyři dny později: 9. května roku 1950 tehdejší francouzský ministr zahraničních věcí Robert Schuman (†77) přišel s nápadem na mírovou spolupráci v Evropě.

Ve výsledku je ale jedno, kterému datu dáváte přednost, ověřit si svoje znalosti je fajn kdykoli. Tak schválně, co všechno o Evropě (ne)víte?

1. Začneme vodstvem. Víte, jak se jmenuje nejdelší řeka Evropy? Napovíme, že ústí do Kaspického moře a její délka je 3 534 km.
2. Evropu omývá hned několik moří. Víte, kde hledat Jónské moře?
3. K Evropě patří i mnoho ostrovů. Který je největší?
4. Jednotlivé evropské státy mají různé formy vlády. Která z následujících zemí není monarchie, ale republika?
5. Evropská velkoměsta jsou plná úchvatných památek a zajímavostí. Jednou z nejopěvovanějších metropolí je Paříž, kde mimo jiné najdete i slavné muzeum umění Louvre. Jaký věhlasný obraz patří k jeho největším „tahákům“?
6. Evropská unie je politické a ekonomické uskupení sdružující řadu evropských států a jejím cílem je zlepšovat spolupráci mezi jednotlivými státy. Ale ne každý evropský stát je jejím členem. Která země v EU není?
7. Sedm divů starověkého světa inspirovalo v roce 2007 vznik seznamu nových sedmi divů, a to na základě celosvětové ankety. A mezi tuto sedmičku se probojovala i jedna evropská památka. Která to je?
8. Na území Evropy je hned několik stále činných sopek. Která je nejvyšší a nejaktivnější?
9. Za nejvyšší horu Evropy bývá nejčastěji označován Mont Blanc, i když kvůli neshodám, kudy přesně vedou hranice mezi Evropou a Asií, za ni někteří pokládají Elbrus na Kavkaze. Ať je to, jak chce, víte, co v překladu název Mont Blanc znamená?
10. Nesmíme zapomenout ani na sladkovodní plochy. Víte, jak se jmenuje největší evropské jezero?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám