Hlavní obsah

Jak jste na tom se všeobecnými znalostmi?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes je Mezinárodní den vzdělávání. Den, kdy bychom si měli připomenout, že ne všude je samozřejmostí. Oslavte ho s naším testem, který by měl prověřit vaše všeobecné znalosti.

Článek

Mezinárodní den vzdělávání zavedla Organizace spojených národů, chce tím připomenout skutečnost, že možnost chodit do školy a učit se není na mnohých místech samozřejmostí. Přitom právě vzdělanost je jedním z klíčů ke světovému míru a udržitelnému rozvoji.

Vy si můžete v našem testu ověřit, zda jste ve škole nezaháleli, jestli si z dob své docházky pamatujete alespoň to základní. Toto je test všeobecných znalostí, na podobné otázky mohou například v přijímacích testech narazit páťáci hlásící se na víceletá gymnázia nebo deváťáci u přijímaček na střední školy.

1. Dovolenou v Egyptě si dopřává řada lidí, ale víte, která dvě moře břehy této země omývají?
2. Vyberte pravdivé tvrzení o Mojžíšovi, jedné z nejvýznamnějších postav Starého zákona.
3. Jaké je hlavní město Polska?
4. Perlička na dně, Pábitelé, Taneční hodiny pro starší a pokročilé. Který český spisovatel je autorem těchto knih?
5. Co způsobuje rotace Země kolem vlastní osy?
6. Staroměstská mostecká věž, Karlův most nebo chrám svaté Barbory v Kutné Hoře. Víte, v jakém slohu jsou tyto významné památky postaveny?
7. Jaká je základní jednotka elektrického odporu?
8. Že je Wolfgang Amadeus Mozart významný hudební skladatel, jistě víte. Možná znáte i názvy některých jeho děl, třeba opery Figarova svatba nebo Don Giovanni. Víte ale, ve kterém století žil a tvořil?
9. Větu „Kostky jsou vrženy“ jste určitě už také někdy slyšeli, možná i řekli. Hodí se v situaci, kdy je učiněno rozhodnutí, které už nelze vzít zpět. Jde ale o slavný citát významné historické osobnosti. Víte, kdo měl tuto větu pronést?
10. Která z následujících evropských zemí je monarchií, nikoli republikou?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

A co povinná četba, jak jste na tom v tomto směru? Vyznáte se ve světové literatuře? Otestujte své znalosti

Související témata:

Načítám