Hlavní obsah

Výlet po Evropě: 5 míst, které vás nejvíce ohromí v zimě

Foto: Mumemories, Shutterstock.com

Foto: Mumemories, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať je zima nebo mráz, na výlety můžete jezdit i tak. Stačí si sbalit péřovku, teplé boty a vychutnávat si krásy, které evropské destinace nabízejí. Vydat se můžete nejen do lyžařských středisek, ale třeba i za polární kruh, k pohádkovému jezeru nebo do stylových termálních lázní.

Článek

Říká se, že období od ledna do dubna je takové bezčasí. Vánoce i oslavy nového roku jsou ty tam a jarní a letní radovánky ještě daleko. Na výlet se však můžete vydat i teď. Například tyto evropské destinace právě zažívají svou nejlepší sezonu.

Bledské jezero, Slovinsko

Úchvatné panorama kolem stříbřitě modrého jezera splňuje snad všechno, co by ikonický cestovatelský cíl měl mít. Bledské jezero vzniklé z ledovce je plným právem nejnavštěvovanější destinací Slovinska (nejkrásnější přírodní parky).

Uprostřed vod se nachází malý ostrůvek, který vznikl v prohlubni po ustupujících ledovcích. Převozník vás na něj sveze lodí a budete moci navštívit i tamní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Ohromující pohled na Bledské jezero je především z výšky, kdy se v celé kráse otevírá krajina se zasněženými horami, na nichž trůní Bledský hrad.

Foto: canadastock, Shutterstock.com

Malému ostrůvku na slovinském Bledském jezeře dominují hrad a kostelFoto: canadastock, Shutterstock.com

Bad Blumau, Rakousko

Rakouská vesnice Bad Blumau se nacházející na severu Rakouska ve Štýrsku a má jen několik stovek obyvatel. Věhlas si získala díky zdejším termálním pramenům (nejlepší termály v Evropě), a především unikátním lázním architekta Friedensreicha Hundertwassera.

Perfektní relaxační víkend si zde užije každý, ale obzvlášť bude bavit milovníky architektury. Rozsáhlý lázeňský komplex je totiž typický svým pestrobarevným provedením i kombinacemi všemožných tvarů. Jsou zde křivé zdi, skosené podlahy, balkony ve stylu „každý pes, jiná ves“ i porůznu zvlněné střechy, které jsou porostlé trávou. Návštěvníci se tu cítí trochu jako Alenka v říši divů.

Foto: Profimedia.cz

Vesnice Bad Blumau je nezapomenutelná pro svou neobvyklou architekturuFoto: Profimedia.cz

Rovaniemi, Finsko

Zimní pohádka. Jinak se snad laponské městečko Rovaniemi, které je díky rozsáhlým přilehlým lesům jedno z největších měst světa, ani nedá nazvat. Rovaniemi je pro návštěvníky Finska přitažlivé nejen díky velké pravděpodobnosti, že zde po setmění spatří polární záři, ale také jím přímo prochází polární kruh. Jeho průsečík můžete navštívit v Santově vesničce, kam se i po Vánocích sjíždí turisté z celého světa (úchvatné hotely z ledu).

Krom procházek zimní pohádkovou krajinkou si můžete užít nesčetně atrakcí, typické jsou především návštěvy sobích farem nebo jízda na saních s husky spřežením.

Foto: Droneandy, Shutterstock.com

Finským městečkem Rovaniemi musela projíždět Sněhová královna, tak pohádkově působíFoto: Droneandy, Shutterstock.com

Lofoty, Norsko

Norské souostroví Lofoty tvoří asi 80 malých ostrůvků ležících ve vodách Atlantského oceánu. Syrový půvab drsné krajiny sestávající ze skalisek, které mnohdy vystupují přímo z ledového oceánu, dokáže člověka skutečně uhranout.

Trek po zimních Lofotech patří mezi největší cestovatelské chuťovky. Cestovatelé zde obdivují i rybářské vesnice, které si dodneška zachovávají svůj původní styl. Pohled na milé červené dřevostavby rozeseté kolem skal a nad nezkrotnou vodou je jen těžko popsatelný. Musíte to prostě zažít.

Foto: Samil Kuo, Shutterstock.com

Souostroví norských Lofot vyniká drsnou krásou Foto: Samil Kuo, Shutterstock.com

Engelberg, Švýcarsko

Středověká vesnice Engelberg v Alpách ve středním Švýcarsku vznikla kolem středověkého opatství, které je dodnes plně funkční, a žijí zde místní mniši. Hluboká historie však není tím hlavním důvodem, proč alpskou vesnici navštívit.

Tím největším lákadlem jsou sportovní zimní radovánky (kam do Alp na lyže). Ve zdejším středisku si najdou to své i rodiny s dětmi, ale především opravdoví lyžařští fajnšmekři. Neskutečný zážitek nabízí sjezd z hory Titlis, která se tyčí 3200 metrů nad mořem. Na jejím vrcholku můžete projít ledovou jeskyní a pokračovat přes nejvyšší visutý most v Evropě.

Foto: 2p2play, Shutterstock.com

Na vrcholku se můžete projít po nejvyšším visutém mostě v Evropě, i to nabízí švýcarský EngelbergFoto: 2p2play, Shutterstock.com

Načítám